ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Доктор Гибел” вещае “гадна” рецесия догодина

финанси

Професорът по икономика Нуриел Рубини, който коректно предрече финансовата криза през 2008-а, очаква "дълга и противна" рецесия в САЩ и на планетата, която ще настъпи в края на 2022-а и може да продължи през цялата 2023-а, включително и рязка корекция на индекса S&P 500.

"Дори при съвсем обикновена рецесия S&P 500 може да падне с 30%", заяви в интервю в началото на седмицата Рубини – председател и главен изпълнителен директор на консултантската фирма "Рубини макро асошиейтс". А при "истинско сериозно икономическо охлаждане", каквото той очаква, може да има срив с 40 процента.  

Рубини, чиято прецизна прогноза за спукването на жилищния балон през 2007-2008-а му спечели прякора "Мистър Гибел", посочва, че онези, които предвиждат плитка рецесия в Съединените щати, трябва да се вгледат в раздутите дългови коефициенти на корпорациите и на правителството. С повишението на лихвените проценти и нарастването на разходите за обслужване на задълженията, "много зомбита – институции, домакинства, компании, кредитори, сенчести банки и държави – ще загинат", предупреждава професорът. И допълва, че "накрая всички ще видят кой плува гол".

Рубини, който периодично обръща внимание, че глобалните дългови равнища ще удавят акциите, посочва, че постигането на 2% годишна инфлация без значително охлаждане на икономическата активност ще е "мисия невъзможна" за Федералния резерв. Той очаква банковите парични стратези да повишат лихвените проценти със 75 базови пункта на редовното си съвещание на 20 и 21 септември и с нови по 50 точки и през ноември и през декември. Което ще изпрати лихвата на федералните фондове в диапазона 4.00-4.25 процента до края на годината.

Упоритата инфлация, особено в областите на трудовите възнаграждения и на услугите, обаче "вероятно няма да остави друг избор" на Федералния резерв освен нови лихвени повишения до 5 процента. И, като черешка на тортата, отрицателните шокове върху предлагането, произтичащи от пандемията, от военния конфликт Русия-Украйна и от китайската политика на нулеви COVID-инфектирани, ще качи още по-нагоре разходите и ще забави стопанския подем. Което ще затрудни постигането на сегашната цел на американските централни банкери за "рецесия на растеж" – продължителен период на символичен ръст и растяща безработица за овладяване на инфлацията.

След като светът изпадне в рецесия, Рубини не очаква финансови стимули, защото правителствата с прекалени дългови товари "нямат фискални муниции". Освен това подобна подкрепа "би прегряла агрегатното търсене". Крайният резултат – стагфлация, подобна на 70-е години на миналия век и огромен дългов стрес, както при глобална финансова криза.

Рубини предвижда, че рецесията в САЩ и на планетата ще се задържи през цялата 2023-а, като продължителността й ще зависи от дълбочината на сривовете в предлагането и на финансовия колапс. По време на кризата от 2008-а най-тежко пострадаха банките и домакинствата. Този път обаче, според професора, "ще експлодират" корпорациите и сенчестите банки като хеджингови фондове, фирми за частни капитали и кредитни фондове.

В най-новата си книга "Мегазаплахи" Рубини идентифицира 11 средносрочни негативни шокове върху предлагането, които намаляват потенциалния растеж като увеличават цената на продукцията. Сред тях са "деглобализацията и протекционизма, прехвърлянето на производства от Китай и Азия в Европа и САЩ, застаряването на населението в развитите и развиващите се икономики, ограничаването на миграцията, разривът между Вашингтон и Пекин, глобалната промяна на климата и периодично появяващите се пандемии".

Съветът му към инвеститорите: "Да имат по-щадящи вложения в акции и повече кеш". По отношение на инструментите с фиксиран доход, Рубини препоръчва да се въздържат от дългосрочни облигации и да добавят инфлационна защита с краткосрочни щатски ДЦК или инфлационно индексирани дългови книжа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст