ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шест българки – дебютантки стъпиха на световния връх

художествена гимнастика

Световното първенство по художествена гимнастика, провело се в София, завърши преди три дни – на 18-и септември, но за него ще се говори години наред.

Шест наши гимнастички – дебютантки стъпиха на световния връх при много силна конкуренция. Ансамбълът на България спечели световната титла в многобоя със сбор от 66.600 точки от изиграванията на двете съчетания.

Българските момичета победиха категорично много силния ансамбъл на Италия, бронзов медалист от олимпийските игри в Токио. Освен това се представиха по-добре и от европейските шампионки от Тел Авив 2022 г. – ансамбълът на Израел. Силната конкуренция на Испания, Азербайджан, Бразилия, Мексико, Китай и Япония направи победата на шестте българки още по-значима.

След оттеглянето на олимпийските ни шампионки от Токио, новият млад ансамбъл на България трябваше да понесе изключително сериозната отговорност да бъде техен достоен наследник и да продължи златната традиция. Направи го по блестящ начин!

Запомнете тези имена – Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, Камелия Петрова, Радина Томова, Маргарита Василева и София Иванова. Това е новото поколение златни българки, в които цяла България беше вперила поглед и на които възлагаше надеждите си за световна титла на родна земя.

Началото не беше лесно. Момичетата изпуснаха обръч извън килима и останаха на втора позиция след първото изиграване на съчетанието с пет обръча. Италианките дойдоха със самочувствието на абсолютни фаворитки в София. И едва ли някой е вярвал, че могат да бъдат победени.

Но за пореден път спортът доказа омагьосващата си сила – той е интересен, защото е непредсказуем. А и смятащите се за най-силни също може да сгрешат.

След изключително сериозни грешки, италианките останаха с шест точки след нашите момичета, а отборът на Израел зае лидерското място с много малка разлика пред българския ансамбъл. Подкрепени мощно от родната публика, шестте ни момичета излязоха силно мотивирани и концентрирани, за да изиграят по най-добрия начин съчетанието с топки и ленти.

Съчетанието е съвсем ново – упражнявано е само три месеца, но направено специално за този състав и разкриващо най-добре техните качества и емоционалност. Това беше тяхното съчетание. Момичетата танцуваха с истинско вдъхновение в ритъма на латино танците и се пребориха за златния  медал за България!

Публиката изригна в аплодисменти. Спечелената титла за България е единадесета за нашия ансамбъл от многобой на световни първенства. Сребърни медалисти станаха гимнастичките на Израел, а прекрасните испанки завоюваха бронзовите медали. Освен шампионската титла, България спечели така мечтаната квота за Олимпийските игри в Париж 2024. Това е първата квота, спечелена от българските спортисти.

Младите ни гимнастички, вдъхновени от победата, от обичта и възторга на публиката, спечелиха още една световна титла на финалите на любимото си съчетание с топки и ленти. След състезанието тяхната треньорка Весела Димитрова сподели, че с тези момичета може да се бори за още една олимпийска титла. Толкова силно начало още в първата си година, на първото си световно първенство не е имал нито един от много успешните ни два ансамбъла-олимпийски медалисти от последните две олимпиади. Със сигурност, пред тези момичета предстоят още много върхове.

Още една българска дебютантка, Стилияна Николова, на която се наложи на поеме отговорността да бъде единственият представител на България на Световното първенство в индивидуалната надпревара, спечели бронзов медал в многобоя, три сребърни медала на обръч, бухалки и лента и олимпийска квота.

Така с шест медала – два златни, три сребърни и един бронзов и две квоти за Париж 2024 година приключи едно от най-успешните световни първенства за България по художествена гимнастика. За съжаление, голямата фаворитка за световната титла Боряна Калейн се разболя малко преди старта на световното първенство и не можа да вземе участие в него.

На това световно първенство се открои по особен начин още една българска следа. Световната титла в многобоя, три златни и един бронзов медал на уредите при индивидуалните състезателки спечели София Рафаели от Италия – новата голяма звезда на художествената гимнастика. Тя е възпитаничка на Жулиета Канталупи и Кристина Гюрова – внучката и на дъщерята на легендарната ни треньорка – Жулиета Шишманова. Италианският отбор спечели и отборната титла, която беше определена от сбора на резултатите на двете индивидуални гимнастички и на ансамбъла.

Росица Рускова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст