ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подаръци за “подаряващи”

подаръци3

Подаръци по никое време. С „оферти” за тях се напълни Фейсбук през последните месеци. Можете да бъдете „приятно” изненадани с мини хладилник, телефон, нова кола…

Само трябва да се включите и да напишете една дума. Бързо и лесно.

„Да отпразнуваме 131 години от @Coca Кола изпращаме мини хладилник. А специален подарък за всички, които напишат „Готово”.

„Toyota Hilux fans: За нашата 54-та годишнина решихме да подарим 4 нови Toyota Hilux Club 2022 на някой, който запише любимия си цвят. Пример „синьо”.

С подобни текстове става зарибяването. Наистина човек трябва да е много лековерен, за да клъвне на подобна кукичка без стръв. Но, според специалисти по компютърни измами, такива шарани не липсват.

След като напишете думата, която ви отваря вратата към благоденствието, вие ставате легитимна цел за хакерите. И докато получите „подаръка” си, те така ще ви оплетат във въпроси, че без да искате ще ви откраднат важни лични данни. А от там до източване на банковата ви сметка крачката е само една.

Фишинг измама се появи по личните мейли и на потребители, които са информирани, че заради лоялност към определен мобилен оператор ще получат бонус от 304.49 лева.

В честитките за "годишния подарък“ от А1 има обаче условие – картата може да бъде кредитирана "директно към вашата карта“, за което се изисква натискането на бутон с команда “потвърди сега“.

По-нататък в указанията за следваните 3 стъпки от късметлията се дават допълнителни разяснения, че "салдото по подаръка ще бъде кредитирано на кредитната ви карта през следващите 24 часа. Тя ще се появи на банковото ви извлечение на името "карта за подарък от А1".

Кредитното салдо може да се използва за лична употреба, пише още в “забележката“. Въпросните измамни писма носят логото на компанията, откъдето категорично отричат да имат нещо общо с "кампанията за подаръците“.

Така че внимавайте да не си „заработите” подаръка.

Когато ви ги обещават, помислете кой на кого подарява – за вас ли са облагите или за „подаряващите”.

Хванат ли ви нишката от чорапа, ще ви разплетат, дори и обут!

Да, както казваше великият Парцалев, „гъби и балъци не се садят, те сами си никнат”.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст