Историите зад шест песни, вдъхновени от Майкъл Хъчънс

Майкъл Хъчънс

Майкъл Хъчънс, харизматичният вокалист на рок групата INXS, почина преди 25 години, на 22 ноември 1997 година.

Дори в епоха, когато изглежда, че губим музикални икони всеки ден, смъртта на Хъчънс все още вълнува феновете. Мъжът беше само на 37 години и имаше на пръв поглед всичко, за което да живее: той се подготвяше за световното турне на INXS по случай 20-ата годишнина и току-що бе станал баща на момиченце – Тайгър Лили – от новата му приятелка Пола Йейтс.

Смъртта на Хъчънс, настъпила чрез обесване, беше обявена за самоубийство от съдебния лекар в Нов Южен Уелс, но много хора вярваха, че той случайно се е задушил по време на еротична игра. Появиха се и някои теории на конспирацията, но така или иначе едно е безспорно – преди 25 години загубихме много талантлив изпълнител.

Хъчънс е обект на два документални филма – австралийският The Last Rock Star, чиято премиера беше през 2017 г., и Mystify на Universal Music, който излезе през 2019 година. Освен това през годините вокалистът вдъхновява и създаването на шест песни, записани от негови колеги, които го познаваха и обичаха: Smashing Pumpkins, Berlin, U2, Duran Duran, бившата му приятелка Кайли Миноуг и The Church.

Smashing Pumpkins, „Срам“ (1998)

Песента е със следния текст: „Ще вървиш у дома/Ще вървиш сам/Ще преживееш това/Не им позволявай да стигнат до теб…Здравей, сбогом, знаеш, че ни разплака“

„Срам" (Shame) излезе в четвъртия студиен албум на Smashing Pumpkins – Adore, около седем месеца след смъртта на Хъчънс. Тази песен сякаш е създадена от гледна точка на някого, който моли приятеля си да не необратима грешка. Фронтменът на Pumpkins Уилям Патрик Корган споделя, че се запознал с Хъчънс през 90-е години чрез супермодела Хелена Кристенсен, която по онова време излиза с Хъчънс и много го харесвала. Корган бил леко учуден – тогава Smashing Pumpkins били любимците на алтернативната рок сцена, докато звездата на INXS залязвала.

"По онова време аз бях на върха на света, а Майкъл все още се опитваше да си възвърне позициите. Иска ми се да бях проявил повече разбиране или съпричастност към ситуацията, в която той се намираше. Той се бореше упорито да бъде възприеман като нещо повече от сърцеразбивач и знам, че страдаше, че хората отхвърляха творчеството му като „тийнейджърско нещо".

Berlin, „Свещено и скверно” (2002)

В песента чуваме: „Рок звезда, изпей моята песен/Направи ме само твоя/Ти си най-високото/Най-ниското от ниското… Искам да те познавам/Искам да знам името ти/Притисни ме до стената“.

Когато фронтдамата Тери Нун започва работа по берлинския албум Voyeur, тя привлича Корган за сътрудник. Пише "Свещено и скверно" в памет на Майкъл Хъчънс, защото иска да го запомни като очарователен и страстен любовник, с когото е имала кратка, но запомняща се афера през 1984 г., когато INXS и Berlin бяха едни от най-излъчваните групи по MTV.

Тери Нун споделя, че Хъчънс я поразил като тон тухли – със своята личност, професионализъм, артистичност, духовност и интелект.

"Не исках да пея: „О, загубихме го!“ Исках да му благодаря за чувствата, които ми даде за това, че с него се чувствах страхотно – тъкмо това се опитах да вложа в тази песен", признава Тери Нун. Тя споделя, че, когато за първи път го видяла на сцената, се чувствала като 14-годишна хлапачка, която мечтае да се запознае с него. В крайна сметка след кратката им авантюра Нун си дава сметка, че тя не е готова да продължи да се вижда с него – той излиза с много жени, употребява много наркотици и пие много. Въпреки екстремния си начин на живот след фаталния 22 ноември 1997 г. Нун не вярва да се е самоубил – предполага, че става дума за нещастен случай.

The Church, „Това е“ (1998)

От песента научаваме: „Той имаше стая в най-добрата част на града/Сервираха му шоколад в леглото/Гледаше през покривите към Кръста/Можем да предположим, че някога се чувствал някак изгубен… Виждайки как нещата, които е градил, започват да се сриват/Въпреки че имаше пари/Той виждаше бъдещето си, разбито на пух и прах".

U2, „Stuck in a Moment You Can’t Get Out from“ (2001)

В нея се пее: „Никога не съм мислил, че си глупачка/ Но скъпа, погледни се/Ти трябва да се изправиш, да носиш собствената си тежест/Тези сълзи не отиват никъде, скъпа/Ти трябва да се стегнеш/ Не казвай, че по-късно ще бъде по-добре”.

Песента изразява гняв и вина, обяснява Боно. По думите му всички хора, загубили партньора си заради самоубийство, изпитват непреодолима вина, че не са били до приятеля си в момента, когато е взел фаталното решение.

Интересното е, че Боно признава, че заедно с Хъчънс са обсъждали темата за самоубийството след смъртта на Кърт Кобейн и двамата се съгласили колко тъжно и нередно е това. "Обещахме си, че няма да прекрачим границата", твърди Боно.

Тази година в документалния филм за Хъчънс Боно посочва: „Той с всички сили черпеше от забавната страна на живота и когато загуби радостта от нея, тогава и ние го загубихме".

Дюран Дюран, „Майкъл, имаш да отговаряш за много неща“ (Michael, You've Got A Lot To Answer For) (1997)

Тази песен звучи като мрачна прогноза: „Само си спомни за колко много неща приятелите ти държаха на теб/Майкъл, имаш много да отговаряш/И знам, че ще се обадиш/Ако имаш нужда от мен/Когато имаш нужда от мен/Ако имаш нужда от мен“

Вокалистът на Duran Duran Саймън Ле Бон споделя, че, докато е писал текста, си е давал сметка, че Майкъл Хъчън има проблем. Те са се познавали, защото са били съквартиранти в южната част на Франция през 1994 година. "Това ни беше просто смешно. Всички знаехме, че Майкъл харесва наркотиците.

Ето защо Льо Бон не дава много интервюта за Хъчънс, но той твърди в „Последната рок звезда“, че за разлика от Боно, той „ни за минута не вярва, че Майкъл се е самоубил. … Живях с него преди няколко месеца години и той обичаше живота, жените и наркотиците. Той го изживя пълноценно; няма начин да е искал да сложи край на всичко.

Костадин Костадинов – стана ясно, че най-нележащите проблеми са ликвидирането на националната ни валута и изпращане на оръжие в Украйна – ние се отчитаме – енергийната независимост е 27 октомври- проект за решение МС да ревизира плана за възстановяване и устойчивост, който в този си вид премахва енергийната ни независимост – с текстовете, които предивждат пълното премахване на енергийните мощности – закриването на комплекса марица изток – би било тежко престъпление – лицемерите поправят мантрата за диверсификацията, но марица изток – в определени момети произвежда повече от 50% от произвежданата енегия – икономическите последици по-тежки отCOVID-19 – бългаският народ трябва да бъде – енергийната независимост – прод – същите обслужващи посолства се готвят да затворят – приходите само за първите 9 месеца – 2.7 млрд. лева – комплексът е без аналог – хиляди семейства мислят за емиграцията – мантрата – не може да предоговорим нищо – всичко е решено извън България. становището на няколко – корекции в плана са не само възможни, но и напълно регламентирани – ако трябва да бъде принудено да вземе решение за българските граждани – за това да се формира национално отговорон – ГЕРБ подкрепиа решение да подкрепят, към този момент именно подкрепата на БСП е ключова за Марица изток – търпението на миньорите се изчерпи и техният гняв няма да се хареса на никого в тази зала. последствията ще бъдат повече от сериозни – при цялата тази перспектива – се организират протести – тук не е москва, не е и лондон, париж, ние от възраждане подкрепяме машинното гласуване – парламентът все още може да спре безумието – можем да постъпим мъдро, като сложим край на предателските.

Корнелия нинова – гонки, живеем като в уестърн – хората в пограничните райони живеят в абсолютен – промени в наказателния кодекс и да завишат наказанията за тези, които предвиждат мигранти – внесли сме – лишаване от свобода от 20 години, отнемане на цялото имущество, без условни присъди и без такива – в момента цари пълно безвластие – 15 дена са минали от този законопроект – проверихме днес има правна комисия и той не е внесн – всички се тюхкаме, но не е внесен в правна комисия – Чолаков – няма – да се намесите и да бъде променен в дневния ред на правната комисия – иначе ще стоим и ще гледаме поредния случай и ще носим ние отговорността – ето ви повод – реагирахме при първия случай -настояваме да си промените дневния ред в правната комисия – поправките, внесени от БСП за българия.

 

Кайли Миноуг, “Bittersweet Goodbye” (2001)

Ключови текстове: „Ето ни в мъртвата нощ/Ще ме стоплиш ли и ще ме прегърнеш ли здраво/Всичко, което имаме, е до зората/Нека нощта бъде дълга и облекчи зората/Обичам те повече от всякога знам/Боли да те видя да си отиваш“

Миноуг, която даде титлата на INXS за техния хит „Suicide Blonde“ от 1990 г., формира най-добрата австралийска поп двойка с Hutchence, когато двамата излизаха от 1989 до 1991 г. – преди Hutchence да я напусне заради гореспоменатата Хелена Кристенсен. Въпреки разбитото сърце, Миноуг остана приятелка с Хъчънс и все още говори с нежност за него. На турнето си през 2012 г. тя посвети „Bittersweet Goodbye“ на Hutchence, а на турнето си през 2015 г. тя също изпълни кавър на най-големия хит на INXS, „Need You Tonight“, в чест на бившия си.

„Той беше в стила на Байрон, беше поетичен, беше културен, весел и нежен, той беше всички тези други неща“, каза Миноуг пред Радио 4 на BBC през 2015 г.

Когато започна аферата им, Миноуг беше известна като съседското момиче със свежо лице в австралийската сапунка Neighbours, а пресата приписа на Хъчънс заслугата за секса на имиджа й на добра и добра и я „поквари“. Миноуг признава Хътчънс за това, че й е помогнал да стане истински музикален артист.

„Предполагам, че бях в перфектната възраст – бях на 21 години – да получа крилете на пеперудата и да изляза в света, и ние се сблъскахме по това време и предполагам, че той просто избърза част от това. Както и да е, това беше славно време. Хареса ми“, каза тя пред Radio 4. Същата година тя каза пред news.au.com, „Чувствам се, че той е с мен. Не искам от това да бъде направено чудовище и хората да казват, че съм станала Шърли Маклейн, но се чувствам сякаш той е моят архангел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *