А вие защо имате лоши ябълки?!

Ева Кайли

“За съжаление, има и лоши ябълки!” Така коментира френска евродепутатка корупционния скандал с колежката й Ева Кайли, арестувана с торба пари за лобиране в полза на световното в Катар. Междувременно адвокатът на гъркинята е готов със защитната версия – че тя не знаела за наличието на парите в дома си. А когато ги открила, заявила на партньора си че трябва да бъдат върнати на собственика им, и ангажирала баща си да го направи. Остава да разберем дали и останалите 8 души от групата, у които са намерени милион и половина евро в брой, знаят нещо по въпроса.

Ние обаче потриваме доволно ръце с поредното доказателство, че всички са маскари, затова да не ни се пишат по-католици от папата. Я, да каже сега бившият френски посланик защо нашите “гнили ябълки” са по-лоши от техните. Ако заместник-председател на Европарламента мъкне чували с пачки, какво чудно има в златните кюлчета в премиерските ни чекмеджета. Като ми пееш, Брюкселе, за корупция, кой ли да те слуша?!

И така, да се насладим на падението на евробюрокрацията, която ни чете конско и не ни пуска в Шенген. Едни сочат проблема с липсата на публичен регистър, в който да бъдат вписвани срещите на еврокамарилата с чужди представители. Други напомнят, че след края на мандата си висшите еврочиновници се насочват масово към обслужване на частни интереси. И че вероятно в този скандал има имена, за които все още не сме чули, понеже не било задължително да става дума за торби с пари. А можело да има платени от чужбина пътувания до далечни дестинации и всевъзможни прикрити “подаръци”.

Пък Европарламентът не разполагал с никаква вътрешна защита за лицата, подаващи сигнали за нередности, въпреки че е гласувал в подкрепа на такава за гражданите на Съюза. Липсвала и система за публичност кой депутат на колко места работи, както и как усвоява и разходва личните си финанси. Отправят се призиви да се удари здраво и да бъдат предприети изключително дълбоки реформи. Включително със създаване на специална разследваща комисия и назначаване на заместник-председател за борба с корупцията на мястото на Кайли. Както и за създаване на етична комисия, която да наблюдава всички институции на ЕС.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, станала вече мишена на атаки заради работата си по сделките с “Пфайзер” за ковид ваксини, вбеси медиите с мълчанието си за отношенията на заместника си Маргаритис Схинас с Катар. Гръцкият комисар представляваше ЕС на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол, хвалейки трудовите реформи в емирството.

Има, разбира се, и друг ракурс – сгащената с чувалите група е от сектора на социалистите, а по дефиниция и традиция социалистите лъжат и крадат. Честно казано фасонът на гъркинята не предполага умения за работа и трудови навици извън парламентарно-представителните и офисно-прикритите. Но пък, биха казали ценителите, де всички високоетажни корумпета да изглеждаха така и да пипаха с мярка без да прекаляват.

Та какво са тези милион и половина петролни евро от оазиса Катар пред онези 50 милиона магистрални лева, които крадливите ни бастуни изнесоха със сакове от “Хемус”. Че Катар е почерпил след похарчени за световното 220 млрд. долара, а ние магистрала нямаме, защото парите за нея отидоха само за черпене.

А че корупцията в Брюксел върви ръка за ръка с тази в София, съмнения нямаме. Само че резултатите от функционирането на двете са коренно различни, та чак противоположни. Там лоши ябълки има, но тук от гнили здрава не можеш да отбереш.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *