Наказаха треньорка по гимнастика в Италия заради насилие

На Стефания Фолиата – треньорка по гимнастика в италианския клуб Академия Немеси в град Калчинато, област Бреша, бе наложена забрана да осъществява професията си на територията на цяла Италия.

Това стана по искане на прокурора Алесио Бернарди. Съдия-следователят на Бреша Франческа Грасани е наложила обезпечителна мярка, с която забранява на Фолиата за цяла една година да извършва треньорска дейност.

В постановлението на съдия-следователя в Бреша като причина са посочени “ежедневни обиди и унижения, към които са добавени и побоища”. Това е първата предприета мярка от страна на следствените органи, след избухването на скандала в италианската художествена гимнастика през ноември.

Разследването на прокуратурата в Бреша за предполагаемо физическо и психическо насилие над млади състезателки по художествена гимнастика започна след жалба, подадена от две гимнастички през август 2022 година.

Обвиненията (подробно описани на цели 49 страници) са подкрепени от 25 души, включително жертви, свидетели, родители, колеги на заподозряната, психолози, както и ръководители на националната федерация по гимнастика. Предполагаемите жертви са дали показания във видеозаписи със защитени изслушвания и подпомагани от психолог.

Възстановени са чатове и видеозаписи от мобилни телефони на момичетата, а също и от телефона и компютъра на самата заподозряна. Според прокуратурата, от 2017 година насам, 8 гимнастички на възраст от 10 до 14 години са били малтретирани. Момичетата са били подлагани на системен тормоз като ежедневни обиди и унижения, бутане, дърпане за косата, шамари, побоища, принудително лишаване от храна и недопускане до училище. Треньорката постоянно пишела на възпитаничките си съобщения, в които ги питала какво и колко са яли.

В определени случаи Стефания Фолиата използвала промеждутъците, в които била сама с момичетата – в складовите помещения или в банята, където нямало свидетели, за да ги удря с бухалки и лента.

Тя им налагала наказания да изпълняват упражненията си до пълно изтощение – дори на открито, под палещите лъчи на слънцето. Въпреки че момичетата често се разплаквали, Фолиата продължавала да ги обижда, бие и наказва.

„Когато тя реши, че не се старая достатъчно, заплаши, че ще ме заведе в съблекалнята, където държим екипите си и където знаех, че ще ме набие. Тормозът започна, когато бях на 9 години, бях слаба и безпомощна. Постоянно контролираше  теглото ми, пращаше ми съобщения с въпроси колко и какво ям. Един ден тя ме видя в залата с кисело мляко и каза на момичетата: „Яжте тези глупости. Виждате ли, това е л…, което има вътре: сега трябва да го оближете от пода, за да разберете”, е посочено в едно от свидетелствата.

Стефания Фолиата отрича всички обвинения. Нейната защитна теза е, че тя е жертва на отмъщение. „Обичах и все още обичам всяко едно от тези малки момичета. Едно е сигурно: никога не съм ги докосвала, дори с пръст!“, твърди Фолиата.

От Италианската федерация по гимнастика коментираха случая, като посочиха, че Академия Немеси в Калчинато, на която Фолиата е създател и директор, се е присъединила към Федерацията едва през 2021 година. Тя е независима частна организация и не е под прекия контрол на Федерацията. Освен това членството на клуба и на неговия треньор – в случая – Фолиата – не са подновени за 2023 година и следователно обвинената не се води към Федерацията.

Емануела Макарани си спомня, че когато е била технически директор на националния отбор по гимнастика, е била информирана за напускането на една от гимнастичките, състезаваща се за националния отбор. Пред разследващите Макарани обяснила, че се е срещнала със семейството на момичето, без да й бъдат дадени подробности за малтретирането, но било споменато, че става дума за „шамар“.

Макарани  също е разследвана по обвинения в тормоз и насилие над национални състезателки в центъра „Дезио“ и е отстранена от поста технически директор на националния отбор, като временно продължава да подготвя ансамбъла на Италия, чиято цел е спечелването на квота за Олимпийските игри.

Президентът на италианската федерация по гимнастика Герардо Теки обяви, че е помолил Макарани да му обясни причините за оттеглянето си, като получил обяснение, че става въпрос за семейни причини.

„Подобно поведение е недопустимо, Федерацията подкрепя пострадалото момиче и е готова по всякакъв начин да й помогне да се върне в залата”.

Границата между тежките тренировки и жестоките изисквания от страна на треньорите изглежда много тънка. Със сигурност във всеки спорт поддържането на добро състезателно ниво е свързано със строга дисциплина и жертви, но към спортистите на детска възраст трябва да се подхожда с по-голямо внимание.

След като стана ясно, че е имало много случаи на насилие, за което спортистите и техните родители са сигнализирали, но те са останали прикрити, очакванията към спортните власти в Италия и към Италианската федерация по гимнастика са да не допускат повече методи, свързани с насилие, и да проявяват по-голяма строгост към треньорите, позволяващи си подобно отношение към поверените им състезатели. Психическото здраве на децата трябва да бъде по-важно от всичко друго.

Росица Рускова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст