Завръщане на апетита към рискове активи

конкуренция пари ръце

Покачването на американски индекс S&P 500 за януари надхвърли 6 на сто, с което заличи загубите от декември. Ситуацията на пазарите изглежда все по-позитивна, ако погледът се ограничава само с движението на индексите и поведението на облигациите, от една страна, и икономическите данни за спад на инфлацията и за рекордно ниска безработица, от друга. Но рисковете не са за пренебрегване и януари успя да хвърли яснота върху много от неяснотите пред пазарите и икономиката. Това отбелязва Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант в „ЕЛАНА Трейдинг“.

Какво донесе януари за пазарите?

Според Цачев шест процента растеж на основният индекс не е никак слабо представяне, но големите технологични компании са имали значително по-добри печалби от средното за пазара. Това идва след значителното им изоставане през декември и дава сигнал, че позитивните настроения се завръщат на пазара. И какво по-силно доказателство от това, когато водещите компании имат десетки проценти растеж на акциите, докато икономиката отказва да влиза в рецесия?

Федералният резерв наближава края на цикъла на повишение на лихвите, икономиката остава в добро състояние, инфлацията пада и безработицата е много ниска. Останалите сигнали за проблеми и затруднения са на заден план. Тоест януари показа, че дъното на пазарите е било през октомври миналата година. Прогнозите са, че финансовите резултати ще се влошават през първата половина на годината и през втората ще видим растеж на печалбите. За Федералния резерв се очакваше да приключи с лихвеното повишение на равнището от 5 на сто, макар че Джером Пауъл не е толкова убеден в края на ръста на лихвите, колкото са инвеститорите.

Какво предстои?

Всяка една краткосрочна корекция ще повдигне въпроса дали тя ще прерасне в по-голям спад и съответно в нови дъна на пазарите. А такава изглежда е на дневен ред през февруари, след като само за месец индексът NASDAQ 100 направи 20 на сто скок. Изоставането на качествените активи при такъв ръст не е учудващо. Това са компаниите с дивиденти от нециклични сектори – комуналните услуги, потребителските акции и здравеопазването са на минус от началото на годината. Тоест тенденциите се разминават, така както се движеха в противоположна посока през миналата година. Такива ръстове са характерни за мечия пазар и при предишни рецесии имаше по няколко.

През миналата година NASDAQ 100 отчете периоди със 17 на сто и 24 на сто покачване. И в двата случая се наблюдаваше покачване на нецикличните сектори. Разминаването им с NASDAQ 100 сега не е само от януари, а технологичният индекс изоставаше от нецикличните акции и по време на растежа на последните през октомври и ноември. Какво означава тази секторна ротация? Имаме промяна с това, което беше обичайното за миналата година. Тази промяна може да се тълкува и като обръщане на настроенията на инвеститорите и знак за дъно. Но без фундамент от страна на икономиката, както и без очевидна подкрепа от страна на централната банка и стимули от държавата, този растеж ще продължи ограничено време.

Какво може да спре биковете?

Не и краткосрочна корекция. Ръстът сега е основан на очакванията за промяна на политиката на Федералния резерв и за излизане на икономиката от слабата рецесия. Всяко доказателство, че тези прогнози са неоснователни, ще бъде прът в колелата на борсовия растеж. Централните банкери не са тези, които биха спрели Уолстрийт. Причината е дълбоко рационална и е свързана с условията за финансиране. Ако те създадат паника на пазарите, ликвидността ще изчезне и броят на фалитите ще скочи много рязко. Така задачата на банкерите ще се усложни неимоверно много. Но те може да продължат с повишаването на лихвите и с постепенното извличане на ликвидност от финансовата система. През следващите 2-3 месеца не мисля, че ще бъде променена политиката, нито че инвеститорите ще се притеснят от последствията от нея, отбелязва Цветослав Цачев.

Поне до средата на пролетта изглежда, че Уолстрийт ще следва причините за растеж и ще игнорира притеснителните фактори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *