ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заплатите на жените у нас са с 15% по-ниски от тези на мъжете

Пламен Димитров

Жените у нас са повече засегнати от инфлацията, защото работят на по-ниски средни доходи. Заплатите на жените в България са с 15,5 процента по-ниски от тези на мъжете. Безработицата като цяло намалява и е в граници, които могат да се нарекат приемливи. При жените у нас безработицата е около 3,7 процента, а при мъжете е 4 процента. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на националната конференция по случай 8 март – Международен ден на жената, на тема “Равнопоставеност между мъжете и жените и условия на труд – тенденции и предизвикателства”. Конференцията се организира от Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ, на която председател е Янка Такева. Тя е и председател на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ.

“Инфлацията е стигнала най-високия си връх през последните 24 години и е много близо до инфлация, която мислехме, че сме я забравили. Помним хиперинфлацията от 1997 година, но след това успокояването ставаше бавно. През 1998 г. инфлацията беше 18,7 процента, а сега сме малко над 15 процента за 2022 г.”, посочи Димитров. И отбеляза, че цените ще започнат да намаляват, когато имаме дефлация. Затова през 2023 г. и през 2024 г. трябва да продължим да искаме доходите да продължат да се увеличават изпреварващо над тази инфлация, категоричен е президентът на КНСБ.

Според него данните от декември 2022 г. за средните работни заплати у нас показват, че разликата между заплащането на мъже и жени е 15,5 процента в полза на мъжете. Дори и в образованието, което е силно феминизирано, разликата е малко под 9 процента и е пак в полза на мъжете. 2314 лева е заплатата не само в средното, но и във висшето образование, като разликата е от 200-220 лева между мъже и жени, но в полза на мъжете, обясни Димитров. И подчерта, че за съжаление, по-голямата част от жените работят в ниско платените сектори и затова се получава тази разлика в заплащането, която се отразява и когато достигнат до пенсия.

“Разликата в заплащането между мъжете и жените в публичната дейност “За създаване и разпространение на информация” е 33 процента. 5300 лева получава мъжът, а 3600 лева получава жената в този сектор. Това са данни от месец декември на националната статистика. Във финансите жените получават по-малко с 38 процента от мъжете”, съобщи президентът на КНСБ. Стигайки до пенсия, 51 процента от жените пенсионери са изложени на риск от бедност и социално изключване спрямо 37 процента при мъжете, поради различията в пенсиите им. Жените получават средно с 20 процента по-ниска пенсия или това означава 131 лева от средните пенсии за 2021 г., но за 2022 г. тенденцията е същата, отбеляза Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст