ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят на детето се превърна в ден на инфантилните политици

Първи юни е Ден на детето, а не на инфантилните политици. Това може би трябваше да бъде напомнено едно денонощие по-рано, за да не се стига до грозните словестно-батални сцени в Народното събрание. Ако гледахме клип с ученици, които се държат по този начин, вероятно щяхме да цъкаме с език и да ругаем демокрацията, която е направила децата ни толкоз прости и невъзпитани. По адрес на порасналите “юноши бледи” в парламента обаче цъкането и ругатните явно няма да свършат работа, трябват си много солени глоби. Това може да върне добрия тон и да вземат да се концентрират върху нещо по-важно от „унищожаване на врага до крак“ и „късопишков“.

Депутати от “Възраждане” и “Продължаваме промяната – Демократична България” влязоха в словесни и физически сблъсъци в пленарната зала още в началото на днешното заседание. Затова се наложи председателят на парламента Росен Желязков  да пректари заседанието, посочвайки и причината: “Да не се допуска повече декларативно изразяване на становища, мнения, провокации и други, които доведоха до това, на което сме свидетели.”

Сблъсъците започнаха

заради словосъчетанието “меки китки”,

произнесено от Явор Божанков (ПП-ДБ) по адрес на Костадин Костадинов и Цончо Ганев от “Възраждане”. Приемайки вербалната атака като физическо посегателство, депутати от “Възраждане” тръгнаха в атака срещу парламентарната трибуна, послидвани от коалиционни колеги на Божанков.

Последва дежурното за подобни случаи блъскане, придружено от размяна на цветисти и… много цветисти реплики и дублики. В един момент обаче

размяната на думи премина в “обмен” на телесни течности, защото

Цончо Ганчев наплю Явор Божанков, а той му отвърна със същото.

След като и това не се видя достатъчно на съперниците около парламентарната трибуна, изведнъж Манол Пейков от “Промяната” се оказа стабилно наритан и с одрана буза, Веселин Вешев от “Възраждане” – със строшени очила.

След баталните сцени, Кирил Петков обясни пред журналисти, че през последните дни има “атаки срещу парламентарната република”. Според него конфронтацията е започнала заради репликата на Костадин Костадинов, че когато депутатите Явор Божанков и Манол Пейков излязат на парламентарната трибуна, те – депутатите от “Възраждане” – щели да ги свалят и изметат.

„В момента, в който те излязат на трибуната, ние ще ги свалим, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат”, са точните думи на Костадинов.

Месец и нещо по-рано – на 26 април, пак по време на пленарно заседание, Костадинов си позволи да нарече

депутатите от ПП-ДБ утайки и ги заплаши с изхвърляне от парламента,

заради което му беше наложена забележка.

Явно като защитна реакция (или като ответен удар), от парламентарната трибуна Манол Пейков лепна върху Костадинов етикета “Късопишков”, защото… пишел късо.

Костадинов побесня и се обърна към председателя на парламента: „Направете необходимото да изхвърлите тази утайка от парламента, защото иначе ще изхвърлим утайката ние. И няма въобще да се колебаем следващия път. Разбрахте ли ме?” След което започна да “тълкува” абревиатурата ПП като “Продължаваме предателството”, а ДБ – като “Доносническа България”.

Определено трябва да има санкции за подобно поведение в работно време. Нали се сещаме, какво ще ни се случи на нас – обикновените хора – ако се дълржим на работните си места по същия начин? Веднъж-дваж ще ни се размине, после ще отнесем три-четири глоби, а накрая

ще си изядем боя и ще ни изритат дисциплинарно.

Словесната хигиена, височайшите изблици на обикновена простотия и вербалната агресия, демонстрирани най-често поради липса на идеологически, икономически и интелектуални аргументи по време на дискусия, би трябвало да са забранени за народните ни представители. А не да бъдат толерирани с оправданията, че това били проявления по време на раобота и затова депутатските имонитети ги пазели. Няма такова нещо –

никъде по света простотията и нахалството имунитет не ги лови.

Тъкмо поради това естествено разбиране на нещата от живота, председателят на парламента Росен Желязков обяви, че видеозаписите от “събитието” ще бъдат прегледани най-внимателно и едва тогава ще се решава кой от участниците в “екшъна” каква санция заслужава. Според нас – единствената въпросна санкция, която би могла да компенсира по някакъв начин разочарованието и обидата на избирателите е

финансовата глоба в размер на 30-40% от заплатите им за месец май.

Ни в клин, ни в ръкав, президентът Румен Радев също се включи в пошлия и злонамерен хор: на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, той заяви буквално следното: “Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения!”

В крайна сметка, никъде не пише, че

депутатите ни имат право само да се харесват и да се обичат.

Никой не им вменява и задължението, че влязат ли в парламента, непременно трябва да се откажат от партийните си интереси. Те обаче имат едно единствено задължение, което подлежи единствено на изпълнение – да бъдат възпитани и да се държат вежливо един с друг, дори ако им иде да се изпозаколят. За съжаление, на мнозина очевидно им липсват първите седем години, а те обевадно не полагат усилия да прикрият тази липса, защото… не им пука от никого и за нищо. Защото вече са депутати…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст