ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Електронните здравни досиета са защитени по всички европейски правила, заявиха от МЗ

министерство на здравеопазването

Електронните здравни досиета на българските граждани и информацията в тях са защитени по всички европейски правила за безопасност. Това заявиха от Министерството на здравеопазването (МЗ) в становище, изпратено до медиите.

От Министерството допълниха, че именно това е причината, поради която, заедно с „Информационно обслужване“, не са предприели улеснени методи за достъп, като Персонален идентификационен код (ПИК) или друг алтернативен начин за вход в досието, а единствено чрез КЕП (квалифициран електронен подпис) или т.нар. облачен подпис.

Съществуващият процес по „сдвояване“ на електронното здравно досие с мобилното приложение „еЗдраве“ не крие никакви рискове по отношение на информационната сигурност, обясниха още от здравното министерство и добавиха, че към момента, за да получим достъп до досието си, трябва да разполагаме с КЕП. Когато от компютър влезем в my.his.bg и въведем електронния си подпис, се генерира QR код, който след това се сканира с мобилния телефон, за да се извърши т.нар. сдвояване на приложението с телефона. 

От МЗ посочиха, че след приемането на промените в Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система е предвидено да бъде създадена възможност българските граждани, които не разполагат с личен КЕП или „мобилен“ КЕП, да получават съдействие за „сдвояване“ на здравните им досиета с мобилните им телефони, от упълномощени служители в Регионалните здравни инспекции, Регионалните здравноосигурителни каси, клоновете на „Информационно обслужване“, които ще генерират отново уникален QR код с оторизирани електронни подписи. Предложеният процес по „сдвояване“ улеснява гражданите, но не поставя в риск личната им информация. Самите служители няма да имат достъп до електронното здравно досие на съответния потребител. Тяхната роля ще бъде единствено да удостоверяват добавяне на устройство. 

От Министерството коментираха и  позицията на Български лекарски съюз (БЛС), според която няма гаранция за сигурността на личните данни, ако се осигури достъп до пациентското досие чрез QR код. Лекарският съюз смята, че съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и получаване на достъп до данните за предоставените услуги на гражданите.

„Министерството на здравеопазването, водено от принципа, че пациентът винаги е на първо място, работи изцяло в интерес на българските граждани. Именно това е причината, поради която общопрактикуващите лекари също бяха включени в процеса по „сдвояване““, заявиха от ведомството и информираха, че поради позицията на БЛС министърът на здравеопазването в оставка Христо Хинков е разпоредил личните лекари да бъдат изключени от така предложените промени.

От Министерството припомниха, че от днес започна да тече 30-дневен срок за обществено обсъждане на промените в Наредбата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст