Само ДПС не подкрепиха доклада на временната комисия по случая “Боташ”

ДПС, Хамид Хамид

Само депутатите от ДПС гласуваха против доклада за дейността на временната комисия по повод Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. в град София.

Така народните представители от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната” – “Демократична България”, “Възраждане” и “Има такъв народ” възложиха на министъра на енергетиката – Владимир Малинов да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението с цел защита на имуществените и финансовите интереси на „Булгаргаз“ ЕАД и българската страна.

Освен това с решението на парламента докладът на временната комисия, заедно с информацията, събрана в рамките на нейната работа, ще бъдат изпратени в 7-дневен срок до прокуратурата на България, до Европейската прокуратура, а също така и до ДАНС, БЕХ, министъра на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Хамид Хамид от ДПС обясни още по време на дебатите по доклада, че той, заедно с Рамадан Аталай, и бившият служител на “Газпром”, имайки предвид Венко Сабрутев от ПП-ДБ, не са подписали доклада на временната комисия, защото той се внася една седмица преди изтичането на срока на работата на временната комисия. А в този срок те са можели да получат правно, компетентно становище от БЕХ – защото именно този холдинг е компетентен да се произнесе по казуса. Хамид обясни, че по въпроса дали има нарушения и престъпления в акта на подписването на споразумението, ще се произнесат компетентните органи, а не депутатите.

В същото време той бе категоричен, че всички изказани мнения от парламентарната трибуна по казуса “Боташ” се правят с цел предизборна кампания – пошла, грозна и скъпо платена, но не от “Овергаз”, а от българските избиратели.

Хамид Хамид намеси “Овергаз”, защото една от основните тези на народните представители от ГЕРБ-СДС бе, че от ПП-ДБ умишлено искали чрез споразумението с “Боташ” да фалират “Булгаргаз” в полза на спонсора си – компанията “Овергаз” на Сашо Дончев, който бил направил дарение за предизборната им кампания в размер на 500 000 лева.

Мартин Димитров от ПП-ДБ се учуди на обвиненията, посочвайки, че единствено той, след сключването на договора по време на служебното правителство “Донев” с енергиен министър – Росен Христов, е направил писмено запитване, с цел да разбере дали интересите на българските граждани са защитени.

В рамките на дебатите по доклада Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ направи дълго – 10-минутно изказване, което след това провокира мощна ответна реакция от страна на депутатите от ГЕРБ-СДС. Първо председателят на Народното събрание Росен Желязков го нарече – исторически калейдоскоп, после – оправдавайки се, защо го е оставил да говори толкова дълго, обясни, че искал да покаже как “Всички вкупом съгрешиха”, имайки предвид подкрепените конституционни промени, с които бе дадена възможност парламентът да заседава в ситуация на служебен кабинет.

Росен Желязков обясни дългото изказване на Искрен Арабаджиев с желанието му да направи предизборна агитация, още повече че дебатите по доклада за споразумението с “Боташ” бяха излъчвани пряко и по БНТ, и по БНР. Минути по-късно председателят на Народното събрание даде още едно определение на изявата на депутата от ПП-ДБ, наричайки я “словесен стриптийз”.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС бе по-картинен в сравненията си – оприличи поведението на Искрен Арабаджиев с това на тасманийски дявол.

Обикаляте, вършеете, самоизяждате се вече, защото изобщо не знаете къде се намирате. И това, което направихте тук е достойно да бъде сравнено със скечовете на Камен Донев в ролята на учителя, които са малко по-смешни, защото целят смях, а не да произведат някаква политическа новина“, посочи Биков.

Радомир Чолаков от “ГЕРБ” – “СДС” пък нарече изказването на Арабаджиев “ария на отчаянието”, а съпартиецът му – Делян Добрев го оприличи на “приказки под шипковия храст”.

В действителност в изказването си Арабаджиев обхвана много теми, не всички от които имаха пряка връзка с обсъждания доклад. Основното му послание, което той повтори три пъти, бе, че не вярва от доклада на комисията да произлезе нещо.

Започна обаче с припомняне как пред 2017 г. в публичното пространство излиза информация за това, че собственикът на “Овергаз” е бил привикван и заплашван от главния прокурор Сотир Цацаров.

Това бе така нареченият скандал “Цумгейт“, припомни народният представител от “Продължаваме промяната” – “Демократична България”. След това уточни, че Сашо Дончев бил привикан в качеството си на собственик на вестник “Сега”, за да може медийната свобода в България още повече да намалее. След това Арабаджиев припомни разговора между градския прокурор Кокинов и Бойко Борисов, от който е прочутата реплика по повод Цацаров – “Ти си го избра”.

Арабаджиев обясни, че се връща към тези скандали не само защото казусът с “Боташ” е поредният подобен, от който нищо няма да излезе, тъй като прокуратурата не работи, но и защото Сашо Дончев е направил дарение на ПП-ДБ, защото е искал бизнесът да бъде освободен от рекета на държавата.

Последва припомняне как Борисов настоял да се прати Комисията за финансов надзор в “Еврохолд” с думите – “Моля да му размажете физиономията”. Споменати бяха и депутатът от ГЕРБ-СДС Младен Маринов и дъщеря му, за която Арабаджиев вметна, че си била купила джип от “Осемте джуджета”. После спомена случаите с “Ало, Ваньо?”, със скандала около Пламен Георгиев, който трябвало да разследва корупцията в “Митниците”, но накрая станал консул във Валенсия.

По отношение на случващото се в енергетиката Арабаджиев обърна внимание, че споразумението с “Боташ” е подписано в края на 2022 г., когато в борда на “Булгартрансгаз” директор е настоящият енергиен министър, а в борда е член съпругът на пиара на Борисов – Севдалина Арнаудова. На подвиквания от залата, че това е е лъжа, Арабаджиев отговори, че съпругът бил сменен през януари 2023 г., а договорът с “Боташ” бил подписан през декември 2022 година.

След като припомни няколко скандала от времето на управлението на ГЕРБ, Арабаджиев се прехвърли в по-ново време – на сравненията в цените на газа, правени от Делян Добрев в постовете му във “Фейсук”.

Вие, колеги, сте големи манипулатори“, продължи Арабаджиев и даде пример, че когато газът бил 80 лева по времето ГЕРБ, на европейската борса бил 60 лева. В същото време по времето на Кирил Петков те купували газ за 380 лева, докато цената на европейската борса била 460 лева.

Това е правилното сравнение, но вие, улисани във вашата манипулация и пропаганда, сами започвате да си вярвате в опорките“, упрекна ги Арабаджиев. След това се върна към темата на дискусията – доклада за споразумението с “Боташ” и посочи, че от ПП-ДБ ще подкрепят изпращането му в прокуратурата, въпреки че той самият не е сигурен дали след това нещо ще последва.

По думите му истинският въпрос е защо колегите му от ГЕРБ, въпреки че от ПП-ДБ им дали шанс – 10 месеца да скъсат с връзките си и със зависимостите си от ДПС, не са го направили, за да може прокуратурата и съдебната система да бъдат променени по начин, по който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да не зависи от г-н Пеевски.

Преди гласуването на доклада за споразумението с “Боташ”, в кулоарите на парламента, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков видя сделка между ГЕРБ-СДС и Радев.

Лидерът на “БСП за България” Корнелия Нинова обвини ГЕРБ-СДС, че се бавят с внасянето на доклада в пленарната зала и така прикриват корупцията в него.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст