Редно ли е Елена Йончева да се кандидатира за евродепутат от листата на ДПС?

Елена Йончева

Далеч не само в България политиците кръстосват различни партии и радикално сменят възгледите си, за да спасят кариерите си или да се издигнат. Затова съобщението, че евродепутатът от БСП Елена Йончева приема номинацията за втори мандат в Брюксел от ДПС, подразни мнозина, но не изненада никого. Тя, разбира се, има право да се кандидатира от която партия поиска и е разбираемо, че предпочита евродепутатстването в Брюксел и Страсбург, вместо неуредиците в домашната политика.

Ако иска да запази сегашната си, доста предпочитана от политиците в целия ЕС, позиция, Йончева няма особен избор. Миналата седмица се разбра, че повечето от настоящите евродепутати на БСП няма да са нито кандидати на партията си, нито на “Левицата“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е крайно недоволна от партийните евродепутати, защото не са показали достатъчно лоялност, а са „потънали“ в европейския живот. А наскоро заяви, че

повечето от тях дори са забравили къде се намира партийната централа.

Да, ама обитателите на „Позитано“ № 20 не са забравили за тях и сега ще излъчат по-надеждни кандидати.

Йончева  бе избрана за евродепутат преди 5 години с листата на БСП. Сега това не може да се случи, защото през годините имаше доста търкания с Нинова.

На партиен конгрес през 2019 г. Йончева засенчи дългата, скучна и до болка позната реч на лидерката с кратко слово, в което сравни тогавашното управление на България (третия мандат на Бойко Борисов и ГЕРБ) със сицилианската мафия “Коза Ностра”. А след конгреса през 2022 г., тя обвини Нинова, че

събитието било срамно и режисирано,

с което хвърли БСП в категорията на маргиналните партии. Поводът за тази квалификация бе, че делегатите на “червения” форум отхвърлиха подадената оставка на Нинова.

“На Конгреса не получихме отговор на въпроса защо изгубихме доверието на 800 000 души. Отговорността не е колективна, а на лидера, специално на Корнелия Нинова… Не беше изведена темата за корупцията. Българите загубиха доверие в лидера на БСП, защото не показа битка срещу корупцията, а само симулация.

Битката срещу Борисов беше симулативна от страна на Нинова”,

заяви тогава Йончева.

На този фон е ясно, че не може да е кандидат на БСП и трябва да търси други опции, ако иска да остане евродепутат. Затова поканата на Делян Пеевски да стане техен кандидат й дойде дюшеш, както се казва по друг повод.

Йончева уточни пред медиите, че важно условие за влизането ѝ в листите на ДПС е да да продължи битките си в Европарламента за въвеждане на мерки срещу корупцията и

за защита на журналисти от цензура и политическо преследване.

Само няколко часа по-рано областната структура на ДПС в Благоевград я класирана пето място в листите – след съпредседателите на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров и досегашните евродепутати на движението Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

Йончева заяви във вторник вечер от Брюксел, че приема номинацията като оценка за всичко, което е свършила в Европейския парламент, но е поставила условие да има свободата да продължи борбите си. В най-общ вид те са спиране на безконтролната миграция и каналджийството, работещи мерки срещу корупцията на национално и на европейско ниво и защита на журналистите от цензура и политическо преследване.

Самият Пеевски обясни в сряда, че тя е поканена, „защото е независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите и хората. Винаги сме имали гражданска квота, а тя е достоен неин представител“.

Отношенията между

Йончева и Пеевски не винаги са били особено топли.

Тя бе част от мониторинговата група на ЕП, която наблюдава демокрацията и върховенството на закона в България. През 2021 г. тя бе единственият представител от България в делегацията, която беше на посещение в страната след първия пакет санкции по “Магнитски”, с който бяха санкционирани Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Явно това е начинът на Пеевски да реабилитира имиджа си, затова не щади суперлативите за нея.

В същото време Корнелия Нинова реагира доста гневно, възмутена най-вече от “арогантността това да стане публично”. Как си е представяла “това” да стане я интимно, я на шест-осем очи – не е известно. За сметка на това обаче според Нинова по този начин били лъснали поредните зависимости…

Факт е, че Йончева е активен евродепутат и очевидно вижда кариерата си в ЕС, не в България. Това не е престъпление. Въпросът е, че изборът й да влезе в общ коловоз с този, когото до вчера е хулила и разследвала, не е особено морален.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст