Наистина ли US-политиката прецъфтя, че най-малките кандидати за Белия дом са 70-годишни?

Белия дом

Противно на представата ни за американската гъвкавост и динамика, всичките кандидати за президентските избори в Съединените щати през октомври са над 70-годишна възраст. Нито зрелостта, нито младостта са порок, но профилът на днешните кандидати е в ярък контраст с американския почерк на постоянна готовност за промяна, бързи решения и директни действия.

Вече е ясно, че от основните партии – Демократическата и Републиканската, един срещу друг ще се изправят действащият президент – 81-годишният Джо Байдън, и предшественика му в Белия дом – 77-годишния Доналд Тръмп.

Мнозинството от анализаторите смятат, че

останалите четирима кандидати имат нищожни шансове

срещу тях. И макар все още нищо да не се знае, едно „нещо“ е повече от ясно: „Поради възрастта им, и двамата кандидати ще бъдат наблюдавани много по-сериозно, отколкото някога са били наблюдавани!“

„Диагнозата“ е дело на политическия анализатор Алън Шрьодер, поставена е в интервю за „Ройтерс“, а причината за това е предстоящия телевизионен дебат между двамата в студиото на „Си Ен Ен“, организиран на 27 юни.

Двата предизборни щаба трудно уреждат предизборни дебати, този също не направи изключение от правилото. Като едно от условията, което хвърли в музиката и организаторите бе… отговорът на въпроса

„Колко дълго Байдън и Тръмп ще трябва да стоят изправени?“ 

Останалите претенденти не отстъпват по ексцентричност на Доналд Тръмп. Например – 70-годишният Робърт Ф. Кенеди-младши, син на убития през 1968 г. сенатор Робърт Кенеди, ще се яви като независим кандидат. Той е враг на ваксините и яростен екоактивист. И като такъв обеща (т.е. заплаши) да отмени части от климатичния Закон за намаляване на инфлацията на Байдън – заради данъчните облекчения в полза на петролната индустрия.

Освен това, Кенеди-младши се противопоставя много сериозно на все още актуалната идея на Доналд Тръмп за спиране на мигрантите чрез изграждане на огромна стена по цялата американо-мексиканската граница.

Ексцентрикът Кенеди-младши има доста последователи. Негов клип, в който прави лицеви опори в тесни дънки и със свалена риза, беше гледан над 15 милиона пъти в социалните мрежи.

По време на пандемията той стана истински апологет на антиваксърството като заяви, че  коронавирусът е бил създаден, за да атакува основно бели и чернокожи хора, докато китайците и евреите са се разминали леко. Това изказване разгневи Белия дом, а доста от

роднините на Кенеди направо се разграничиха от него.

Робърт Кенеди не е за подценяване, защото разполага със сериозен фонд за кампанията си, а и публичните му изказвания се харесват на доста републиканци. Телевизия “Фокс нюз”, например, не спира да го кани в предаванията си, по едно време дори самия Доналд Тръмп го обяви за умен и добър мъж.

Другият независим кандидат – 70-годишният Корнел Уест, е философ и академик. Той се надява да привлече модерните и интелигентни избиратели, като предлага лява програма за защита на климата и край на бедността. 

Независим кандидат е и 74-годишната Джил Стайн, която лекар. Тя

обвинява и демократите, и републиканците,

че не се ангажират достатъчно с младежта и климата.  

За най-високия пост ще се бори и 71-годишната авторка на бестселъри и гуру за самопомощ Мариан Уилямсън. Тя обяви мото на кампанията си “Справедливост и любов” срещу “мрачната и авторитарна визия” на Тръмп. Уилямсън участва в президентската битка през 2020 г. като кандидат на демократите, но бързо отпадна от вота.

Писателката също има доста последователи. Още през 1977 г. тя започва да провежда психологическия си курс „Курс по чудеса”, който ще формира основата на първата й книга „Завръщане към любовта“ (1992 година).

Уилямсън заявява, че книгата е нейният път от ада, тъй като е претърпяла поредица от нещастни любовни връзки, злоупотреба с алкохол и наркотици, нервен срив и безкрайни сесии с терапевти.

Въпреки че кандидатите са доста атрактивни,  

едва ли точно те са цветът на американската политика.

От друга страна, кои сме ние да го твърдим, при положение, че след месец ще ходим за пети път на предсрочни избори?

Ясно е обаче, че колкото и ексцентрици да се явят, политическата система в САЩ е желязна. Така че, крайният избор ще бъде между Байдън и Тръмп. Затова щабовете им вече трябва да са готови с минутите, които на 27 юни те трябва да изстрадат прави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст