Норвегия призна държавата Палестина

Норвегия

Премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре обяви решението на страната му да признае официално палестинската държава. Според източници на “Politico” Ирландия и Испания също ще вземат подобно решение още днес, 22 май. Преди това от европейските държави само Швеция призна Палестина.

Стьоре посочи, че единствено възможното политическо решение на израелско-палестинския конфликт е съвместното съществуване на две отделни държави – Израел и Палестина – една до друга, в мир и сигурност.

Решението на Норвегия ще влезе в сила във вторник, 28 май.

Стьоре бе категоричен, че не може да има мир в Близкия изток, ако няма признаване на палестинската държава, предаде “Асошиейтед прес”.

Според “Politico” през последните няколко седмици ирландските власти са обсъждали най-подходящия момент за признаване на палестинската държава по време на срещи с представители на правителствата на Испания, Словения, Белгия, Норвегия и Малта.

Всички тези държави като цяло споделят мнението на Ирландия, че ЕС трябва да признае Палестина за независима държава.

Войната между Израел и палестинското движение “Хамас” започна на 7 октомври 2023 година. Палестинските власти оценяват броя на загиналите на повече от 35 500 души. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че само създаването на палестинска държава ще спре войната.

На 20 май прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан обяви, че ще поиска от предварителния състав на съда да издаде заповеди за арест по обвинения за военни престъпления на израелския премиер Бенямин Нетаняху, на министъра на отбраната Йоав Галант, както и на трима лидери на “Хамас”.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Хан за възмутително. Позицията на Съда в Хага беше подкрепена от Франция и Белгия, Великобритания се обяви против.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст