И маестро Найден Тодоров продължава темата за Центъра на изкуствата край Созопол

маестро найден Тодоров

И служебният министър на културата маестро Найден Тодоров се зае с проекта – Център на изкуствата на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Припомняме, че той бе в дневния ред и на министър Боил Банов по времето на третия кабинет на Бойко Борисов, и бе част от каузите на проф. Велислав Минеков – служебен министър по време на премиера Стефан Янев.

В конкретния случай Центърът на изкуствата край Созопол бе тема на разговор между посланика на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, който бе приет от маестро Найден Тодоров в министерството на културата.

Негово Превъзходителство бе придружаван от директора на Френския институт у нас Люк Леви и от Едуар Морно, аташе по културните въпроси в посолството на Франция. В разговорите участва и началникът на политическия кабинет на министър Тодоров – Перса-Анна Накова.

Освен развитието на проекта за създаването на Център на изкуствата на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол френските гости обсъдили с министъра и възможното сътрудничество при осъществяването на инициативи за отдаване на почит на българските музиканти, живели и работили в двете страни, както и включването на български и на френски артисти и събития в програмите на Българския културен институт в Париж и на Френския институт в София.

Министър Найден Тодоров споделил с Н. Пр. Мейер, че страната ни ще се радва да проучи френския опит в изготвянето на нормативната уредба, свързана със създаването на регистър на професионалните артисти и специалисти в областта на културата.

Припомняме, че по регистър на независимите аритсти се работи вече пета година – той трябваше да бъде изготвен още по времето на Боил Банов през 2020 г., малко след избухването на COVID-пандемията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст