Известни са номинираните за престижната награда “Христо Г. Данов”

христо г. Данов

Вече са известни номинираните в различните категории за престижната национална награда “Христо Г. Данов”, съобщават на сайта на Министерството на културата. Екипът на маестро Найден Тодоров и община Пловдив са организатори на инициативата още от 1999 година.

Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се осем награди в категориите: „Българско издателство”; „Автор на българска художествена литература”; „Преводач на художествена литература”; „Автор в областта на хуманитаристиката”; „Автор на издание за деца”; „Художник или дизайн и оформление на книга”; „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело”.

На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом. Освен това се връчва и голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура. Награждаването ще се състои на 7 юни в Пловдив.

А ето и кои са номинираните:

За “Христо Г. Данов” в категорията за “Българско издателство” за 2024 г. са номинирани “Лист”, „Рива“ и Университетско издателство „Свети Климент Охридски“.

В категорията “Автор на българска художествена литература” конкуренти са Александър Секулов с романа „Корабът на сирените“ (Издателство „Хермес“), Божидар Манов със сборника си с разкази „Хората прякори. Тъжни разкази“ (Издателство „Колибри“) и Теодора Димова с романа си „Не ви познавам(Издателство „Сиела“).

В категорията “Преводач на художествена литература” номинираните са четирима – Здравка Петрова за превода й на „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс (Издателство „Жанет 45“), Иглика Василева за превода на „Април в Испания“ от Джон Банвил (Издателство „Лист“), Любомир Илиев за превода му на „Империя“ от Кристиан Крах (Издателство „Лист“) и Стоян Гяуров за превода на „Световъртеж. Чувства“ от В. Г. Зебалд (Издателство „Колибри“).

В категорията “Хуманитаристика” са номинирани Едвин Сугарев за книгата му „Вик в тишината. Поезията на Борис Христов“ (Издателство „Рива“), Ивайло Знеполски, който ни напусна в края на миналата година, за книгата му „Тоталитаризмът – Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон“ (Издателство „Сиела“) и Тони Николов за книгата „Има такава държава. Записки по българските кризи“ (Издателство „Хермес“).

В категорията “Автор на издание за деца” номинираните са Анита Тарасевич за книгата „Жабки зелени“ (Издателство „Труд“), Зорница Христова за книгата й „Направи си сам приказка“ (Издателство „Точица“) и Николай Райков за книгата му „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче“ (Издателство „GameTale“).

За художник на книга номинираните са Вяра Бояджиева за книгата „Моята София и други образи“ автор Вяра Бояджиева (Издателство „Точица“), Кирил Златков за книгата „Крадец на самота“ автор Раймондо Варсано (Издателство „Книгомания“) и Люба Халева за книгата „Приказки на Шехеразада“ автор Светослав Минков (Издателство „Колибри“).

За представяне на българската книга има две номинации – пространство за култура и литература „Светофар“ и Софийският международен литературен фестивал.

За библиотечно дело също има само две номинации – Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ в Разград и филиалът на Столична библиотека в Студентски град.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст