Краставицата е питателен плод с високо съдържание на вода. Консумацията й може да помогне за понижаване на кръвната захар, предотвратяване на запек и подпомагане на отслабването. За да максимизирате здравословните ползи от краставицата, яжте и кората. Въпреки че обикновено се счита за зеленчук, краставицата всъщност е плод.
1. Краставиците са богати на хранителни вещества
Краставиците са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на много важни витамини и минерали. Един необелен, суров плод с тегло 301 грама съдържа приблизително:
- Калории: 45
- Общо мазнини: 0.3 грама
- Въглехидрати: 11 грама
- Протеин: 2 грама
- Фибри: 1.5 грама
- Витамин C: 8 милиграма
- Витамин K: 49 микрограма
- Магнезий: 39 микрограма
- Калий: 442 милиграма
- Манган: 0.2 милиграма
Обичайната порция е около една трета от краставицата, като консумацията й осигурява около една трета от горепосочените хранителни вещества. Краставиците също имат високо съдържание на вода — около 96% от състава им.
2. Краставиците съдържат антиоксиданти
Окислителният стрес, причинен от свободните радикали, е свързан с рак, сърдечни, белодробни и автоимунни заболявания.
Плодовете и зеленчуците, включително краставиците, са особено богати на полезни антиоксиданти, които могат да намалят риска от тези състояния.
3. Краставиците подпомагат хидратацията
Водата е от съществено значение за функционирането на тялото и играе множество важни роли. Тя участва в процеси като регулиране на температурата и транспортиране на отпадъчни продукти и хранителни вещества. Правилната хидратация може да повлияе на всичко — от физическата форма до метаболизма.
Докато по-голямата част от нуждите течности се набавя чрез пиене на вода или други напитки, до 40% от водния прием може да бъде получен от храната. В частност, плодовете и зеленчуците могат да са добър източник на вода в диетата на човека.
4. Краставиците могат да помогнат при отслабване
Това се случва по няколко начина.
Първо, те са с ниско съдържание на калории. Една порция от една чаша (104 грама) съдържа 16 калории, а цяла краставица от 300 грама – 45 калории. Това означава, че могат да се ядат много краставици без добавяне на излишни калории, които водят до наддаване на тегло. Краставиците могат да добавят свежест и вкус на салати, сандвичи и гарнитури и да се използват като заместител на алтернативи с по-високо съдържание на калории.
5. Краставиците могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар
Няколко проучвания установили, че краставиците могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар и предотвратяване на някои усложнения на диабета.
6. Краставиците могат да подпомогнат редовното изхождане
Дехидратацията е основен рисков фактор за запек, тъй като може да промени водния баланс и да затрудни преминаването на изпражненията. Краставиците са с високо съдържание на вода и подпомагат хидратацията. Поддържането на хидратация може да подобри консистенцията на изпражненията, да предотврати запек и да помогне за поддържане на редовен чревен ритъм. В частност, пектинът – разтворимата фибра, намерена в краставиците, може да помогне за увеличаване на честотата на изхождането.
Краставиците са освежаваща, питателна и универсална добавка към всяка диета. С деликатен и хрупкав вкус, те обикновено се консумират пресни или кисели в ястия като салати и сандвичи. Често се ядат сурови като нискокалорична закуска, като могат да се комбинират с хумус, зехтин, лимон или дресинг за салата, за допълнителен вкус.