Редовната консумация на риба може значително да намали риска от развитие на тинитус (шум в ушите), което е установено в проучване, проведено от изследователи от болницата Brigham and Women’s Hospital в Бостън, САЩ. Те анализирали данни от 73 000 пациенти в продължение на 30 години и открили, че хората, които консумират повече от две порции риба седмично, имат с около 25% по-нисък риск от развиване на тинитус в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат риба. Дори една порция риба седмично намалява риска с около 13%.
Риба тон и други със светло месо, като треска и камбала, морските дарове, миди били свързани с по-нисък риск от шум в ушите. Обаче риби с тъмно месо като сьомгата и риба меч изглежда увеличават този риск. Добавките с рибено масло популярни заради ползите за сърцето и ставите също са свързани с по-висок риск от тинитус.
Въпреки че е свързан със загуба на слуха, свързана с възрастта, травма на ухото или проблеми с кръвообращението, причината за шум в ушите все още не е напълно разбрана. Предишни проучвания свързват диетата и риска от тинитус – като високите нива на калций, желязо и мазнини се считат за фактори увеличаващи риска – но новото проучване е първото, което предоставя данни за такъв дълъг период от време.
Смята се, че омега-3 мастните киселини в рибата допринасят за здравето на клетките във вътрешното ухо и могат да облекчат възпалителни реакции свързани със слуха. Тези открития са важни за разработването на стратегии за предотвратяване и лечение на това слухово състояние, което засяга милиони хора по света.
Четете още: Оризът: Основна храна за здравословен живот