Яденето на шоколад намалява наполовина риска от заболяване на венците, твърди проучване

Яденето на шоколад намалява наполовина риска от заболяване на венците, твърди проучване

Това е откритие, което вероятно ще предизвика усмивка в чакалните на зъболекарските кабинети в цялата страна – яденето на шоколад може да намали наполовина риска от заболяване на венците.

Изследователите подозират, че антиоксидантите от какаовите зърна, особено в тъмния шоколад, могат да са причината за този ефект.

Сиренето и несолените фъстъци също са свързани с по-нисък риск, но филтрираното кафе и нискокалоричните напитки се асоциират с по-висока вероятност за развитие на пародонтит.

„Нашите открития предполагат потенциала за персонализирани диети“, съобщават изследователите от Медицинския университет в Чунцин, Китай.

Проучването използва данни от UK Biobank – база данни, съдържаща информация за начина на живот и здравето на повече от 500 000 души на възраст между 40 и 69 години.

Основни констатации:

  • Шоколад и сирене: свързани с 54% по-нисък риск от заболяване на венците.
  • Несолени фъстъци: 71% по-нисък риск.
  • Ориз: асоцииран с 58% намален риск.
  • Филтрирано кафе: 42% по-висок риск.
  • Нискокалорични напитки: 57% по-висок риск, вероятно заради добавките в тях.

Тъмният шоколад съдържа флавоноиди и други антиоксиданти, които могат да имат противовъзпалително действие при заболяване на венците.

Четете още: 10 Впечатляващи здравословни ползи от ябълките

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Очаквате ли стабилно управление с пълен четиригодишен мандат след новините за нова "сглобка"?

Подкаст