За някои хора закуската може да изглежда като загуба на време, особено когато сутрин бързат за работа. Ако изобщо закусват, това може да е само чаша кафе по време на пътуването или геврек по време на сутрешната среща. Онези, които следват режим на периодично гладуване, често пропускат закуската и избират да хапнат чак по-късно през деня.
Пропускането на закуска може да доведе до повишаване на нивата на LDL („лошия“) холестерол, според мета-анализ от 2020 г., публикуван в Obesity. Макар че пропускането на закуска може да доведе до загуба на тегло, нивата на LDL холестерола при хората, които пропускат закуска, са с 9 пункта по-високи в сравнение с тези, които закусват. Въпреки това д-р Джоел Фурман, сертифициран семеен лекар и автор на книгата “Eat for Life”, заявява пред Health Digest, че пропускането на закуска не е задължително вредно за сърцето.
Здравословните избори намаляват холестерола
Д-р Фурман подчертава, че хората, които отделят време за закуска всяка сутрин, обикновено правят по-здравословни избори не само за закуска, но и за обяд и вечеря. Те са по-склонни да бъдат здравословно осъзнати и да включват упражнения в ежедневието си.
„Хората, които не са толкова здравословно ориентирани, може да пропускат закуската, но да похапват повече нездравословни храни и снаксове,“ казва той. „Това може да обясни резултатите от наблюдателни проучвания, които показват по-добро качество на диетата и здраве при хората, които закусват.“
Проучване от 2013 г. в Public Health Nutrition, което анализира навиците за закуска при млади хора на възраст от 20 до 39 години, установява, че тези, които пропускат закуска, са с по-нездравословни нива на холестерол. В сравнение с хората, които ядат готови зърнени закуски, пропускащите закуската по-често страдат от затлъстяване, високо кръвно налягане и повишени нива на инсулин.
Според Фурман пропускането на закуска може да доведе до преяждане по-късно през деня или до взимане на нездравословни решения. Освен това метаболизмът ви може да се наруши временно, ако промените режима си на хранене.
„Дали ядете закуска, е много по-маловажно в сравнение с това какви храни избирате за всичките си хранения,“ добавя той. „Ако консумирате зеленчуци, плодове, бобови растения, гъби, ядки и семена, диетата ви ще бъде здравословна, независимо дали ядете две или три хранения на ден.“
Съвети за закуска за заети хора
Не е нужно да ставате 30 минути по-рано всяка сутрин, за да приготвите здравословна закуска. Малко планиране от предната вечер може да е достатъчно. Нощният овес, например, е отличен избор за тези, които нямат време сутрин. Една от рецептите на Фурман включва овесени ядки, чиа семена, ягоди, орехи и растително мляко. Ако забравите да го приготвите вечерта, можете да комбинирате съставките сутрин и да ги оставите да престоят един час, докато отивате на работа.
Четете още: Яденето на шоколад намалява наполовина риска от заболяване на венците, твърди проучване