Представете си оживен град в делнична сутрин, с тротоари, изпълнени с бързащи хора. Сега намалете този мащаб до микроскопично ниво и ще получите представа как изглежда микробиомът във вашето тяло. Този микроскопичен метрополис е дом на трилиони микроорганизми – бактерии, гъбички, паразити и вируси, които живеят в деликатна хармония. Когато този баланс се наруши, това може значително да засегне здравето ви.
Тези „микроби“ се влияят основно от това, което ядем. Преработените и пържените храни могат да навредят на чревния баланс, докато зеленчуците и плодовете помагат за неговото поддържане. Сега изследователи установиха, че добавянето на една чаена лъжичка билки и подправки и около 28 грама фъстъци към ежедневната диета също може да има положителен ефект върху червата ви.
Микробиом и диети
„Изследванията показват, че хората, които имат разнообразен микробиом, са по-здрави и имат по-добра диета в сравнение с тези с ниско бактериално разнообразие“, казва професор Пени Крис-Етъртън от Пенсилванския университет, един от изследователите в новите проучвания върху здравето на микробиома.
Първото проучване сравнява ефектите от консумирането на 28 грама фъстъци дневно с по-високовъглехидратна закуска, като например солени крекери. В рамките на шест седмици изследователите установяват, че участниците, които консумирали фъстъци, имат значително увеличение на Ruminococcaceae – вид чревна бактерия, свързана с по-добър метаболизъм на черния дроб.
Във второто проучване учените анализирали ефекта от добавянето на смеси от билки и подправки (като джинджифил, канела, кимион, куркума, розмарин, риган, босилек и мащерка) към диетата на хора с риск от сърдечно-съдови заболявания. Те открили, че дори малки дози подправки увеличават разнообразието на чревните бактерии, включително и Ruminococcaceae, особено при тези, които консумирали най-високите дози.
Контекстът
Това далеч не е първото проучване, което предполага, че растителните храни са полезни за чревния микробиом. Систематичен преглед, публикуван в British Journal of Nutrition, установява, че консумацията на ядки, включително фъстъци, благоприятства бактериалното разнообразие.
Друг преглед от 2024 г. в Gastroenterology Insights изследва ролята на билките и подправките в модифицирането на чревния микробиом и насърчаването на здравословното стареене. Учените подчертават, че богатите на полифеноли билки и подправки могат да помогнат за предотвратяване или управление на свързаните с възрастта здравословни проблеми, като насърчават баланс между основните чревни бактерии – Bacteroidetes и Firmicutes.
Докато учените продължават да разкриват връзката между микробиома и здравето, можем да започнем да правим малки промени в диетата си. Никога не е късно да започнете да се храните по-здравословно.
Четет още: Какво се случва с тялото ви, когато ядете зехтин всеки ден