Станфордско проучване разкрива скритите противотуморни суперсили на фибрите

Изтощени ли сте? Тези храни могат да помогнат плодове зеленчуци


Изследователи от Станфорд установиха, че разграждането на фибрите произвежда съединения, които директно променят функцията на гените, потенциално предотвратявайки рак.

Фибрите са основен компонент на здравословното хранене, но по-малко от 10% от американците консумират препоръчителното дневно количество. Ново проучване от Stanford Medicine обаче може да предостави убедителна причина да се увеличи приемът на храни, богати на фибри, като боб, ядки, кръстоцветни зеленчуци и авокадо.

Проучването, публикувано наскоро в Nature Metabolism, разкрива директните епигенетични ефекти на два често срещани странични продукта, произвеждани по време на разграждането на фибрите. Забележително е, че някои от тези промени в генната експресия демонстрират антиракови свойства.

Когато консумираме фибри, чревната микробиота произвежда късоверижни мастни киселини. Тези съединения са не просто източник на енергия за нас: отдавна се подозира, че те индиректно влияят върху функцията на гените. Изследователите проследиха как двете най-често срещани късоверижни мастни киселини в червата ни – пропионат и бутират – променят генната експресия в здрави човешки клетки, в третирани и нетретирани клетки от човешки рак на дебелото черво, както и в червата на мишки. Те откриха директни епигенетични промени в конкретни гени, които регулират клетъчната пролиферация, диференциацията и апоптозата – процеси на предварително програмирана клетъчна смърт, всички от които са важни за нарушаване или контролиране на неконтролируемия растеж на клетките, характерен за рака.

Директна връзка между фибрите и превенцията на рака

„Открихме директна връзка между консумацията на фибри и модулацията на генната функция с антиракови ефекти и смятаме, че това вероятно е глобален механизъм, защото късоверижните мастни киселини, които се образуват при разграждането на фибрите, могат да се разпространяват в цялото тяло,“ казва д-р Майкъл Снайдър, професор по генетика в Станфорд. „Обикновено хората имат много нисък прием на фибри, което означава, че микробиотата им не се подхранва правилно и не може да произвежда достатъчно късоверижни мастни киселини. Това определено не е в полза на здравето ни.“

„Чрез идентифицирането на генните цели на тези важни молекули можем да разберем как фибрите оказват своето благотворно въздействие и какво се обърква по време на развитието на рака,“ добавя Снайдър.

Четете още: Пиенето на сок от червена боровинка всеки ден има неочакван ефект върху артериите

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Осезаема ли е разликата в битовите сметки спрямо миналогодишните ви разходи?

Подкаст