Изследователи от Станфорд установиха, че разграждането на фибрите произвежда съединения, които директно променят функцията на гените, потенциално предотвратявайки рак.
Фибрите са основен компонент на здравословното хранене, но по-малко от 10% от американците консумират препоръчителното дневно количество. Ново проучване от Stanford Medicine обаче може да предостави убедителна причина да се увеличи приемът на храни, богати на фибри, като боб, ядки, кръстоцветни зеленчуци и авокадо.
Проучването, публикувано наскоро в Nature Metabolism, разкрива директните епигенетични ефекти на два често срещани странични продукта, произвеждани по време на разграждането на фибрите. Забележително е, че някои от тези промени в генната експресия демонстрират антиракови свойства.
Когато консумираме фибри, чревната микробиота произвежда късоверижни мастни киселини. Тези съединения са не просто източник на енергия за нас: отдавна се подозира, че те индиректно влияят върху функцията на гените. Изследователите проследиха как двете най-често срещани късоверижни мастни киселини в червата ни – пропионат и бутират – променят генната експресия в здрави човешки клетки, в третирани и нетретирани клетки от човешки рак на дебелото черво, както и в червата на мишки. Те откриха директни епигенетични промени в конкретни гени, които регулират клетъчната пролиферация, диференциацията и апоптозата – процеси на предварително програмирана клетъчна смърт, всички от които са важни за нарушаване или контролиране на неконтролируемия растеж на клетките, характерен за рака.
Директна връзка между фибрите и превенцията на рака
„Открихме директна връзка между консумацията на фибри и модулацията на генната функция с антиракови ефекти и смятаме, че това вероятно е глобален механизъм, защото късоверижните мастни киселини, които се образуват при разграждането на фибрите, могат да се разпространяват в цялото тяло,“ казва д-р Майкъл Снайдър, професор по генетика в Станфорд. „Обикновено хората имат много нисък прием на фибри, което означава, че микробиотата им не се подхранва правилно и не може да произвежда достатъчно късоверижни мастни киселини. Това определено не е в полза на здравето ни.“
„Чрез идентифицирането на генните цели на тези важни молекули можем да разберем как фибрите оказват своето благотворно въздействие и какво се обърква по време на развитието на рака,“ добавя Снайдър.
Четете още: Пиенето на сок от червена боровинка всеки ден има неочакван ефект върху артериите