Знаем, че зехтинът е полезен за нас, оказва се, че и листата от маслина са такива

Знаем, че зехтинът е полезен за нас, оказва се, че и листата от маслина са такива

Зехтинът е символ на средиземноморската диета, а ползите за здравето и на двете са добре документирани.

Зехтинът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и преждевременна смърт. Маслините също съдържат множество полезни хранителни вещества.

Сега обаче нарастват доказателствата за ползите от маслиновите листа, включително от проучвания, разгледани в скорошен преглед.

Какво съдържат маслиновите листа?

Маслиновите листа традиционно са използвани за приготвяне на чай в Средиземноморието и са консумирани за лечение на треска и малария.

Листата съдържат високи нива на антиоксидант, наречен олеуропеин. Маслините и зехтинът също съдържат олеуропеин, но в по-ниски количества.

Обикновено колкото по-зелени са листата (по-малко жълтеникави), толкова повече олеуропеин съдържат. Листата, събрани през пролетта, също имат по-високи нива на олеуропеин в сравнение с тези, събрани през есента, което показва, че нивата на антиоксиданта намаляват с възрастта на листата.

Маслиновите листа съдържат и други антиоксиданти като хидрокситирозол, лутеолин, апигенин и вербаскозид.

Антиоксидантите действат, като намаляват оксидативния стрес в организма. Оксидативният стрес причинява увреждане на ДНК, клетъчните мембрани и тъканите, което може да доведе до хронични заболявания като рак и сърдечно-съдови болести.

Полезни ли са маслиновите листа?

Преглед и анализ, комбиниращ данни от 12 експериментални проучвания с общо 819 участници, показва, че екстрактът от маслинови листа подобрява рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания. Това включва по-здравословни нива на липиди в кръвта (мазнини) и понижаване на кръвното налягане.

Ефектът е бил по-голям при хора с високо кръвно налягане.

Друг преглед, публикуван миналата година, разглежда данни от 12 експериментални проучвания с общо 703 души, включително хора с висок холестерол, високо кръвно налягане, наднормено тегло или здрави участници. Дневните дози варират от 250 до 1,000 mg, приемани като таблетки или добавяни в хляб.

Индивидуалните проучвания показват значителни ползи за контрол на кръвната захар, подобряване на липидните нива и понижаване на кръвното налягане.

Друг преглед установява подобрения в телесното тегло, липидните профили, метаболизма на глюкозата, както и положителни ефекти върху костите, ставите и когнитивната функция.

Могат ли да се консумират маслиновите листа?

Маслиновите листа могат да се приготвят като чай, да се добавят към салати или да се смилат за смутита.

Въпреки това, листата са горчиви поради антиоксидантите, което ги прави трудни за консумация или прави чая неприятен.

Екстрактът от маслинови листа е добавян към хляб и други печени изделия, което повишава нивото на антиоксиданти и подобрява вкуса.

Токсичен ли е екстрактът от маслинови листа?

Не, няма съобщени токсични ефекти от консумацията на екстракт от маслинови листа. Той се смята за безопасен до 1 g дневно.

Въпреки това, бременни и кърмещи жени се съветват да не го консумират поради липса на данни за безопасността му.

Какво да направите?

Ако имате високо кръвно налягане, диабет или повишени липиди, можете да получите ползи от екстракта от маслинови листа. Но е важно първо да обсъдите това с вашия лекар и да не променяте лекарства или да започвате прием без консултация.

Маслиновите листа няма да бъдат панацея за здравето, ако не се храните здравословно и не спазвате други препоръки за здравословен начин на живот.

Четете още: Станфордско проучване разкрива скритите противотуморни суперсили на фибрите

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Трябва ли да се въведе таван на надценките на основните хранителни продукти?

Подкаст