Какво се случва с тялото ви, когато редовно ядете кашу

Какво се случва с тялото ви, когато редовно ядете кашу

Ако все още нямате пакет с кашу в килера си, ще искате да си вземете веднага!

Кашуто може да не получава толкова внимание, колкото други ядки, но определено заслужава място във вашата диета. Тези сладки и маслени на вкус ядки не само са пълни с хранителни вещества, но са и изключително универсални – могат да бъдат добавени към салати, ястия с цели зърна и десерти. Освен това кашуто се използва за приготвяне на масло, мляко, сметана и дори сирене, което го прави чудесен избор за вегани и любители на растителни храни.

Може да подобри здравето на сърцето

Консумацията на ядки се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания, благодарение на благоприятния им мастен профил. Кашуто съдържа моно- и полиненаситени мазнини, които могат да подпомогнат здравето на сърцето и да подобрят нивата на холестерола.

Може да помогне при контрол на теглото

Въпреки че кашуто е сравнително калорично, изследвания показват, че не всички калории от него се усвояват напълно. Влакнините в кашуто улавят част от мазнините и ги изхвърлят от организма, което означава, че реалният калориен прием е по-нисък от посочения на етикета.

Може да регулира нивата на кръвната захар

Кашуто е с ниско съдържание на въглехидрати и богато на белтъчини, фибри и здравословни мазнини, което може да помогне за стабилизиране на кръвната захар. Изследвания показват, че замяната на преработени въглехидрати с кашу може да бъде ефективна стратегия за управление на кръвната захар.

Подпомага здравето на костите

Кашуто е добър източник на витамин К, магнезий и фосфор – ключови хранителни вещества за здрави кости.

Осигурява антиоксиданти

Кашуто съдържа полифеноли и флавоноиди – мощни антиоксиданти, които се борят с възпаленията и предпазват от хронични заболявания като сърдечни болести и рак.

Възможни рискове

  • Хората с алергия към ядки трябва да избягват кашу.
  • Кашуто съдържа високи нива на оксалати, което може да допринесе за образуване на камъни в бъбреците.

Как да включите кашуто в диетата си

  • Добавете го като хрупкав топинг – поръсете го върху кисело мляко, овесени ядки, салати или купички с цели зърна.
  • Овкусете го – запечете несолено кашу с подправки като къри или червен пипер.
  • Използвайте го като заместител на млечни продукти – пригответе кашу крем, веган сирене или добавете в смутита.
  • Направете си десерт – например тъмен шоколад с кашу.

Кашуто е вкусна и хранително богата добавка към всяка диета. То подпомага здравето на сърцето, регулира кръвната захар, укрепва костите и осигурява антиоксиданти. Освен това е чудесен заместител на млечните продукти за вегани. Време е да запасите килера си с кашу!

Четете още: Смутитата – лесен начин да заредите тялото си с хранителни вещества

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

След "пренареждането" на мандатите и влизането на "Величие" в 51-ото Народно събрание, смятате ли, че има риск за кабинета?

Подкаст