Ако все още нямате пакет с кашу в килера си, ще искате да си вземете веднага!
Кашуто може да не получава толкова внимание, колкото други ядки, но определено заслужава място във вашата диета. Тези сладки и маслени на вкус ядки не само са пълни с хранителни вещества, но са и изключително универсални – могат да бъдат добавени към салати, ястия с цели зърна и десерти. Освен това кашуто се използва за приготвяне на масло, мляко, сметана и дори сирене, което го прави чудесен избор за вегани и любители на растителни храни.
Може да подобри здравето на сърцето
Консумацията на ядки се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания, благодарение на благоприятния им мастен профил. Кашуто съдържа моно- и полиненаситени мазнини, които могат да подпомогнат здравето на сърцето и да подобрят нивата на холестерола.
Може да помогне при контрол на теглото
Въпреки че кашуто е сравнително калорично, изследвания показват, че не всички калории от него се усвояват напълно. Влакнините в кашуто улавят част от мазнините и ги изхвърлят от организма, което означава, че реалният калориен прием е по-нисък от посочения на етикета.
Може да регулира нивата на кръвната захар
Кашуто е с ниско съдържание на въглехидрати и богато на белтъчини, фибри и здравословни мазнини, което може да помогне за стабилизиране на кръвната захар. Изследвания показват, че замяната на преработени въглехидрати с кашу може да бъде ефективна стратегия за управление на кръвната захар.
Подпомага здравето на костите
Кашуто е добър източник на витамин К, магнезий и фосфор – ключови хранителни вещества за здрави кости.
Осигурява антиоксиданти
Кашуто съдържа полифеноли и флавоноиди – мощни антиоксиданти, които се борят с възпаленията и предпазват от хронични заболявания като сърдечни болести и рак.
Възможни рискове
- Хората с алергия към ядки трябва да избягват кашу.
- Кашуто съдържа високи нива на оксалати, което може да допринесе за образуване на камъни в бъбреците.
Как да включите кашуто в диетата си
- Добавете го като хрупкав топинг – поръсете го върху кисело мляко, овесени ядки, салати или купички с цели зърна.
- Овкусете го – запечете несолено кашу с подправки като къри или червен пипер.
- Използвайте го като заместител на млечни продукти – пригответе кашу крем, веган сирене или добавете в смутита.
- Направете си десерт – например тъмен шоколад с кашу.
Кашуто е вкусна и хранително богата добавка към всяка диета. То подпомага здравето на сърцето, регулира кръвната захар, укрепва костите и осигурява антиоксиданти. Освен това е чудесен заместител на млечните продукти за вегани. Време е да запасите килера си с кашу!
Четете още: Смутитата – лесен начин да заредите тялото си с хранителни вещества