Има много информация (и дезинформация), когато става въпрос за хранене. Ако разгледаш социалните мрежи, вероятно ще попаднеш на някой инфлуенсър, който твърди, че за да извлечеш най-голяма полза от храната, трябва да я ядеш, докато стоиш на един крак. Разбираме – звучи интригуващо и може би си струва да се пробва, но дали това е научно обосновано?
Диетолозите може би не са най-големите модни икони в здравеопазването, но със сигурност са сред най-добрите проверяващи факти хора, които можеш да намериш. В крайна сметка, те не са избрали тази професия заради себе си – направили са го заради теб! Затова, някои от тях развенчават популярни митове, свързани с готвенето. Можеш да стоиш на един крак, докато четеш, но знай, че това вероятно ще помогне само за баланса ти, а не за хранителната стойност на храната.
Мит 1: Задушаването е единственият здравословен начин за готвене на зеленчуци
Развенчаване на мита: Шеф Теса Нгуен, магистър по образование, регистриран диетолог, основател и ръководител на TN Media
Задушаването може да бъде чудесен начин за приготвяне на зеленчуци, като същевременно се запазват хранителните вещества, но това не е единственият здравословен метод, казва Нгуен. Други добри варианти са печене, гриловане, сотиране и дори използване на микровълнова печка. Много от тези методи използват мазнина и висока температура, което добавя вкус и текстура, правейки зеленчуците по-апетитни. Защо да се ограничаваш само със задушаване, особено когато проучвания показват, че разнообразните начини за готвене водят до по-голяма консумация на зеленчуци? Притесняваш се от допълнителните калории от олиото? Не е нужно! Добавянето на мазнина, като авокадово масло, масло от гроздови семки или зехтин екстра върджин, подпомага усвояването на полезни съединения и хранителни вещества в зеленчуците.
Мит 2: Бялото пилешко месо е по-добро от тъмното
Развенчаване на мита: Даниел Сандърс, магистър по обществено здраве, регистриран диетолог
Поради разликите в съдържанието на мазнини, много хора смятат, че бялото месо, особено пилешките гърди, е единствената здравословна опция. Но тъмното месо също има своите ползи, казва Сандърс. Месото от бутчетата и бедрата е богато на желязо, цинк и рибофлавин (витамин В2), които подпомагат енергията и имунитета. Бялото месо е с високо съдържание на фосфор, витамин В12, ниацин (витамин В3) и витамин В6, които са важни за производството на енергия. В крайна сметка изборът зависи от твоите индивидуални цели, здравословно състояние и вкусови предпочитания.
Мит 3: Алкохолът напълно се изпарява при готвене
Развенчаване на мита: Кула Мадкин, магистър по науки, регистриран диетолог
Много хора смятат, че когато готвят с алкохол, той напълно се изпарява. Истината е, че това зависи от времето и температурата на готвене. Алкохолът се изпарява при 78°C, но дори и при продължително готвене, част от него остава. Изследване на USDA показва, че съдържанието на алкохол в храната след готвене може да варира от 4% до 95%. За да намалиш количеството алкохол, най-добре е да готвиш поне 2,5 часа.
Мит 4: Готвенето унищожава хранителните вещества
Развенчаване на мита: Мариса Мур, магистър по бизнес администрация, регистриран диетолог
Някои хранителни вещества, като витамин С, могат да се разрушат при висока температура. Но други, като бета-каротин в морковите, стават по-достъпни за усвояване след термична обработка. Ако готвиш зеленчуци във вода, опитай да консумираш и течността, за да запазиш повече хранителни вещества.
Мит 5: Дресингът без мазнини е здравословен
Развенчаване на мита: Ванеса Имус, магистър по науки, регистриран диетолог
Дресингите без мазнини често съдържат повече захар. Освен това, мазнините подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К. Затова избирай дресинги с полезни мазнини, като зехтин екстра върджин.
Мит 6: Измиването на пилешкото месо предотвратява хранителни инфекции
Развенчаване на мита: Ейми Гоблиш, регистриран диетолог
Измиването на сурово пиле разпръсква бактерии по кухненските повърхности. Единственият сигурен начин да елиминираш бактериите е да сготвиш месото до правилната вътрешна температура.
Мит 7: Не трябва да готвиш с рапично олио
Развенчаване на мита: Вандана Шет, регистриран диетолог
Рапичното олио е богато на мононенаситени мазнини и омега-3, които подпомагат сърцето и мозъка. То има висока точка на горене (около 204°C), което го прави подходящо за готвене и печене. За по-малко преработен вариант, избирай студено пресовано или био рапично олио.
Четете още: Как да се храните, за да живеете по-дълго