7 здравословни мита за готвенето, в които трябва да спреш да вярваш

Намаляването на калориите не е единственият начин да живеем здравословно

Има много информация (и дезинформация), когато става въпрос за хранене. Ако разгледаш социалните мрежи, вероятно ще попаднеш на някой инфлуенсър, който твърди, че за да извлечеш най-голяма полза от храната, трябва да я ядеш, докато стоиш на един крак. Разбираме – звучи интригуващо и може би си струва да се пробва, но дали това е научно обосновано?

Диетолозите може би не са най-големите модни икони в здравеопазването, но със сигурност са сред най-добрите проверяващи факти хора, които можеш да намериш. В крайна сметка, те не са избрали тази професия заради себе си – направили са го заради теб! Затова, някои от тях развенчават популярни митове, свързани с готвенето. Можеш да стоиш на един крак, докато четеш, но знай, че това вероятно ще помогне само за баланса ти, а не за хранителната стойност на храната.

Мит 1: Задушаването е единственият здравословен начин за готвене на зеленчуци

Развенчаване на мита: Шеф Теса Нгуен, магистър по образование, регистриран диетолог, основател и ръководител на TN Media

Задушаването може да бъде чудесен начин за приготвяне на зеленчуци, като същевременно се запазват хранителните вещества, но това не е единственият здравословен метод, казва Нгуен. Други добри варианти са печене, гриловане, сотиране и дори използване на микровълнова печка. Много от тези методи използват мазнина и висока температура, което добавя вкус и текстура, правейки зеленчуците по-апетитни. Защо да се ограничаваш само със задушаване, особено когато проучвания показват, че разнообразните начини за готвене водят до по-голяма консумация на зеленчуци? Притесняваш се от допълнителните калории от олиото? Не е нужно! Добавянето на мазнина, като авокадово масло, масло от гроздови семки или зехтин екстра върджин, подпомага усвояването на полезни съединения и хранителни вещества в зеленчуците.

Мит 2: Бялото пилешко месо е по-добро от тъмното

Развенчаване на мита: Даниел Сандърс, магистър по обществено здраве, регистриран диетолог

Поради разликите в съдържанието на мазнини, много хора смятат, че бялото месо, особено пилешките гърди, е единствената здравословна опция. Но тъмното месо също има своите ползи, казва Сандърс. Месото от бутчетата и бедрата е богато на желязо, цинк и рибофлавин (витамин В2), които подпомагат енергията и имунитета. Бялото месо е с високо съдържание на фосфор, витамин В12, ниацин (витамин В3) и витамин В6, които са важни за производството на енергия. В крайна сметка изборът зависи от твоите индивидуални цели, здравословно състояние и вкусови предпочитания.

Мит 3: Алкохолът напълно се изпарява при готвене

Развенчаване на мита: Кула Мадкин, магистър по науки, регистриран диетолог

Много хора смятат, че когато готвят с алкохол, той напълно се изпарява. Истината е, че това зависи от времето и температурата на готвене. Алкохолът се изпарява при 78°C, но дори и при продължително готвене, част от него остава. Изследване на USDA показва, че съдържанието на алкохол в храната след готвене може да варира от 4% до 95%. За да намалиш количеството алкохол, най-добре е да готвиш поне 2,5 часа.

Мит 4: Готвенето унищожава хранителните вещества

Развенчаване на мита: Мариса Мур, магистър по бизнес администрация, регистриран диетолог

Някои хранителни вещества, като витамин С, могат да се разрушат при висока температура. Но други, като бета-каротин в морковите, стават по-достъпни за усвояване след термична обработка. Ако готвиш зеленчуци във вода, опитай да консумираш и течността, за да запазиш повече хранителни вещества.

Мит 5: Дресингът без мазнини е здравословен

Развенчаване на мита: Ванеса Имус, магистър по науки, регистриран диетолог

Дресингите без мазнини често съдържат повече захар. Освен това, мазнините подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К. Затова избирай дресинги с полезни мазнини, като зехтин екстра върджин.

Мит 6: Измиването на пилешкото месо предотвратява хранителни инфекции

Развенчаване на мита: Ейми Гоблиш, регистриран диетолог

Измиването на сурово пиле разпръсква бактерии по кухненските повърхности. Единственият сигурен начин да елиминираш бактериите е да сготвиш месото до правилната вътрешна температура.

Мит 7: Не трябва да готвиш с рапично олио

Развенчаване на мита: Вандана Шет, регистриран диетолог

Рапичното олио е богато на мононенаситени мазнини и омега-3, които подпомагат сърцето и мозъка. То има висока точка на горене (около 204°C), което го прави подходящо за готвене и печене. За по-малко преработен вариант, избирай студено пресовано или био рапично олио.

Четете още: Как да се храните, за да живеете по-дълго

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

След "пренареждането" на мандатите и влизането на "Величие" в 51-ото Народно събрание, смятате ли, че има риск за кабинета?

Подкаст