Портокали, мандарини, ягоди, грозде и нар са наситени с антиоксиданти като флавоноиди и витамин C, които играят ключова роля за намаляване на риска от рак и предотвратяване на някои хронични заболявания.
Плодовете са незаменима част от здравословното хранене, осигурявайки богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Тези хранителни вещества неутрализират вредните ефекти на свободните радикали, забавят процесите на стареене и намаляват риска от рак и други хронични заболявания. Освен това, фибрите в плодовете и зеленчуците помагат в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването, като по този начин намаляват риска от поне 13 различни вида рак.
Следните пет плода са особено богати на антиоксиданти и ефективни за намаляване на риска от рак:
- Боровинки
Боровинките са изключително богати на антиоксиданти, особено антоцианини – вид флавоноиди, които засилват имунната система, намаляват възпаленията и защитават клетките от свободните радикали. Те също така подпомагат здравето на мозъка, подобряват паметта и концентрацията, и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак.
Консумирайте боровинки пресни, с кисело мляко или в смутита, замразени или като добавка към печива и овесени ядки.
- Ягоди
Ягодите са мощен източник на витамин C, който укрепва имунната система и подобрява усвояването на желязо. Те също са богати на елагова киселина – антиоксидант, който предпазва кожата от UV лъчи, бори възпаленията, забавя стареенето и намалява риска от рак.
Освен това, метанолът, който се съдържа в ягодите, действа като токсин върху раковите клетки на гърдата, насърчавайки тяхното унищожаване и потискайки растежа на тумори. Добавяйте ягоди в салати, десерти, смутита или ги комбинирайте с черен шоколад за повишен прием на антиоксиданти.
- Нар
Нарът съдържа полифеноли – мощна група антиоксиданти, които намаляват вредните ефекти на свободните радикали и помагат за контролирането на растежа на раковите клетки. Редовната консумация на нар може да понижи кръвното налягане, да намали нивата на лошия холестерол (LDL), да повиши добрия холестерол (HDL) и да предотврати образуването на кръвни съсиреци. Семената на нара също са богати на фибри, които подпомагат здравословното храносмилане.
Консумирайте нар пресен, като сок, в салати или смесен с кисело мляко за допълнителен вкус.
- Портокали
Витамин C и флавоноидите в портокалите укрепват имунната система, намаляват възпаленията и подпомагат здравето на кожата, стимулирайки производството на колаген. Редовната консумация на портокали може също да намали риска от рак на стомаха и белите дробове.
Препоръчително е да консумирате цели плодове вместо сок, за да се възползвате от фибрите.
- Грозде
Гроздето съдържа ресвератрол – антиоксидант, който защитава клетките от увреждане, намалява риска от рак и подпомага сърдечно-съдовото здраве. Ресвератролът е известен със своите потенциални свойства за удължаване на живота, намаляване на възпаленията и подобряване на сърдечната функция. Гроздето също съдържа кверцетин, който помага в борбата с алергиите и възпаленията.
Консумирайте пресни гроздови зърна като десерт, пригответе гроздов сок или пийте вино в умерени количества, за да се възползвате от здравословните свойства на гроздето.
Четете още: 7 здравословни мита за готвенето, в които трябва да спреш да вярваш