Богати на основни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, ядките макадамия предлагат множество ползи за здравето – включително подобряване на здравето на сърцето, подпомагане на контрола върху теглото и по-добро управление на кръвната захар.
Ядките макадамия – известни със своя богат, маслен вкус и кремообразна текстура – произхождат от Австралия. Те са пълни с важни хранителни вещества. Само 28 грама съдържат 204 калории, 23 грама мазнини (предимно полезни мононенаситени мазнини), 2 грама протеин, 4 грама въглехидрати и 3 грама фибри. Тази порция също така осигурява 58% от препоръчителния дневен прием (DV) на манган, 22% на тиамин (витамин B1), 11% на мед и 9% на магнезий.
С този хранителен профил, ядките макадамия, подобно на повечето ядки, съдържат различни полезни растителни съединения, които подкрепят общото здраве.
Регулират кръвната захар
Макадамия са с високо съдържание на мононенаситени мазнини, ниско съдържание на въглехидрати и захар и съдържат умерено количество фибри. Тази комбинация помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар – особено полезна за хора с диабет.
Изследване, публикувано в Националната медицинска библиотека на САЩ, установява, че хора, консумиращи 28–84 грама ядки дневно, показват подобрени нива на хемоглобин A1c – ключов показател за дългосрочен контрол на кръвната захар.
Намаляват възпалението
Богати са на антиоксиданти – особено флавоноиди – които защитават организма от оксидативен стрес и възпаление.
Подпомагат здравето на сърцето
Проучвания показват, че консумацията на 8–42 грама макадамия дневно може да понижи общия и „лошия“ LDL холестерол с до 10%. Според WebMD, ядките също така намаляват възпалителни маркери, свързани със сърдечни заболявания.
Тези ползи се дължат основно на високото съдържание на мононенаситени мазнини, които редовно се свързват с понижен риск от инсулт и сърдечни пристъпи.
Могат да подпомогнат отслабването
Въпреки че са калорийни, могат да помогнат за контрол на теглото. Фибрите и протеините в тях създават усещане за ситост и потискат апетита. Някои изследвания дори предполагат, че част от мазнините в ядките остават „уловени“ във фиброзната структура и не се абсорбират напълно.
Маслото от макадамия, богато на палмитолеинова киселина (омега-7), също може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло.
Подкрепят здравето на червата
Фибрите действат като пребиотик – храна за полезните бактерии в червата. Те произвеждат късоверижни мастни киселини (SCFAs), които защитават от храносмилателни проблеми като синдром на раздразненото черво (IBS), болест на Крон и улцерозен колит.
Възможни антиракови свойства
Ядките съдържат флавоноиди и токотриеноли – растителни съединения, които според лабораторни изследвания могат да помогнат в борбата с ракови клетки.
Поддържат мозъчното здраве
Токотриенолите в макадамия се изследват за потенциална роля в защитата на мозъка. Лабораторни и животински изследвания предполагат, че тези вещества могат да предпазят мозъчните клетки от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.
Могат да допринесат за дълголетие
Редовната консумация на ядки, включително макадамия, е свързана с по-нисък риск от преждевременна смърт. Хора, които консумират поне 10 грама ядки дневно, имат с 23% по-нисък риск от смърт в рамките на 10 години.
Макадамия не са просто вкусни – те са пълни с хранителни вещества, които подкрепят цялостното здраве. Добавянето им към вашата диета може да бъде малка, но значима стъпка към по-здравословен и балансиран живот.
Четете още: Как да се насладим на този богат на антиоксиданти драконов плод