Защо да добавим макадамия към менюто си

макадамия

Богати на основни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, ядките макадамия предлагат множество ползи за здравето – включително подобряване на здравето на сърцето, подпомагане на контрола върху теглото и по-добро управление на кръвната захар.

Ядките макадамия – известни със своя богат, маслен вкус и кремообразна текстура – произхождат от Австралия. Те са пълни с важни хранителни вещества. Само 28 грама съдържат 204 калории, 23 грама мазнини (предимно полезни мононенаситени мазнини), 2 грама протеин, 4 грама въглехидрати и 3 грама фибри. Тази порция също така осигурява 58% от препоръчителния дневен прием (DV) на манган, 22% на тиамин (витамин B1), 11% на мед и 9% на магнезий.

С този хранителен профил, ядките макадамия, подобно на повечето ядки, съдържат различни полезни растителни съединения, които подкрепят общото здраве.

Регулират кръвната захар

Макадамия са с високо съдържание на мононенаситени мазнини, ниско съдържание на въглехидрати и захар и съдържат умерено количество фибри. Тази комбинация помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар – особено полезна за хора с диабет.

Изследване, публикувано в Националната медицинска библиотека на САЩ, установява, че хора, консумиращи 28–84 грама ядки дневно, показват подобрени нива на хемоглобин A1c – ключов показател за дългосрочен контрол на кръвната захар.

Намаляват възпалението

Богати са на антиоксиданти – особено флавоноиди – които защитават организма от оксидативен стрес и възпаление.

Подпомагат здравето на сърцето

Проучвания показват, че консумацията на 8–42 грама макадамия дневно може да понижи общия и „лошия“ LDL холестерол с до 10%. Според WebMD, ядките също така намаляват възпалителни маркери, свързани със сърдечни заболявания.

Тези ползи се дължат основно на високото съдържание на мононенаситени мазнини, които редовно се свързват с понижен риск от инсулт и сърдечни пристъпи.

Могат да подпомогнат отслабването

Въпреки че са калорийни, могат да помогнат за контрол на теглото. Фибрите и протеините в тях създават усещане за ситост и потискат апетита. Някои изследвания дори предполагат, че част от мазнините в ядките остават „уловени“ във фиброзната структура и не се абсорбират напълно.

Маслото от макадамия, богато на палмитолеинова киселина (омега-7), също може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло.

Подкрепят здравето на червата

Фибрите действат като пребиотик – храна за полезните бактерии в червата. Те произвеждат късоверижни мастни киселини (SCFAs), които защитават от храносмилателни проблеми като синдром на раздразненото черво (IBS), болест на Крон и улцерозен колит.

Възможни антиракови свойства

Ядките съдържат флавоноиди и токотриеноли – растителни съединения, които според лабораторни изследвания могат да помогнат в борбата с ракови клетки.

Поддържат мозъчното здраве

Токотриенолите в макадамия се изследват за потенциална роля в защитата на мозъка. Лабораторни и животински изследвания предполагат, че тези вещества могат да предпазят мозъчните клетки от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Могат да допринесат за дълголетие

Редовната консумация на ядки, включително макадамия, е свързана с по-нисък риск от преждевременна смърт. Хора, които консумират поне 10 грама ядки дневно, имат с 23% по-нисък риск от смърт в рамките на 10 години.
Макадамия не са просто вкусни – те са пълни с хранителни вещества, които подкрепят цялостното здраве. Добавянето им към вашата диета може да бъде малка, но значима стъпка към по-здравословен и балансиран живот.

Четете още: Как да се насладим на този богат на антиоксиданти драконов плод

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще помогнат ли необозначените полицейски автомобили, които МВР планира да купи, за по-добрия контрол на агресивните шофьори?

Подкаст