Един от основните стълбове в кампанията на президента Доналд Тръмп „Да направим Америка отново здрава“ (MAHA) е прекратяването на хроничните заболявания чрез насърчаване на здравословна американска диета.
Изненадващо за някои е, че това, което десетилетия наред се е смятало за „здравословно“, сега бива поставяно под съмнение, като причините за преразглеждане на американската диета излизат наяве.
Министърът на здравеопазването и социалните услуги Робърт Ф. Кенеди-младши, заедно с други учени, лекари и изследователи, открито обясняват защо „растителните масла“ – основна съставка в повечето преработени храни – са пречка за доброто здраве.
В интервю за Fox News Кенеди заявява, че насоките за здравословно хранене в САЩ от десетилетия се диктуват от правителствени агенции, които в действителност обслужват интересите на индустриите, които би трябвало да регулират.
„Растителните масла са една от най-нездравословните съставки в храните,“ казва Кенеди. „Причината да присъстват в тях е, че се субсидират обилно. Много са евтини, но са свързани с редица сериозни заболявания, които засягат здравето ни.“
Д-р Ричард Амерлинг, нефролог и застъпник на независимата медицина от платформата GoldCare, подкрепя кампанията на Кенеди срещу растителните масла. Той цитира книгата на Нина Тейхолц „Голямата мазна изненада“ като най-добрия източник по темата.
„Ако погледнем кои болести са били разпространени преди 100 години, ще видим, че повечето от съвременните болести почти не са съществували тогава – диабет, метаболитен синдром, високо кръвно, коронарна болест на сърцето, рак, деменция. Това са болести на модерността,“ казва Амерлинг.
Той обяснява, че голямата промяна в хранителната верига се е случила през 70-те и 80-те години след препоръките на комисията на сенатор Джордж Макгавърн, които призовавали да се избягват наситените мазнини от животински произход и да се заменят с индустриално произведени полиненаситени масла.
„Т.нар. растителни масла не се правят от зеленчуци, а от семена – затова ги наричаме „seed oils“ (масла от семена). Химичният процес за извличането им е брутален и ги прави силно токсични,“ подчертава той. Маслата съдържат нестабилни двойни връзки, които се окисляват и създават токсични съединения като алдехиди – силно възпалителни.
Освен токсичността си, тези масла не предизвикват чувство на ситост, твърди Амерлинг. „Наситените мазнини задействат механизъм за ситост, който растителните масла не активират. Така липсва ‘спирачка’ пред натрупването на тегло.“
Амерлинг добавя, че популяризирането на растителните масла се е базирало на лъжата, че наситените мазнини повишават холестерола и че той причинява сърдечни заболявания – хипотеза, създадена от Ансел Кийс, но впоследствие опровергана, включително от собствените му изкривени изследвания.
Той обвинява Procter & Gamble, че са създали Американската сърдечна асоциация, наели Кийс и прокарали насоките с цел печалба, тъй като растителните масла са значително по-евтини и носят огромна печалба в сравнение с мас, масло или кокосово масло.
Проф. Уолтър Уилет от Харвард поставя под съмнение тезите на Кенеди и Амерлинг. В интервю за KCBS Radio той заявява, че е опасно да се връщаме към мазнините от 50-те години, като телешка мас, и че благодарение на растителните масла продължителността на живота е нараснала, а инфарктите са намалели с 80 процента.
Амерлинг обаче заключава, че маслата от семена водят до пристрастяване към снаксове, което води до високи нива на инсулин – основна причина за метаболитния синдром.
„Ако инсулинът ви е постоянно висок, не можете да изгаряте телесни мазнини – тялото ви е в режим на съхранение на мазнини постоянно,“ казва той.
Четете още: 4 храни, за които науката казва, че могат да ви помогнат да доживеете до 100 години