Какво се случва с тялото ви, когато ядете черен пипер всеки ден

Какво се случва с тялото ви, когато ядете черен пипер всеки ден

Черният пипер е широко използвана подправка, която може да има ползи за сърдечното здраве, храносмилането, нивата на кръвната захар и други. Съединение в черния пипер, наречено пиперин, има силно противовъзпалително действие. Черният пипер се счита за безопасен за повечето хора и може да се консумира по много начини – от салати до напитки.

Може да подобри холестерола

Пиперинът, активната съставка в черния пипер, е проучван заради ролята си в подобряване на сърдечното здраве – чрез увеличаване на HDL („добрия“ холестерол) и намаляване на LDL („лошия“ холестерол). Той също така може да подобри кръвообращението и да намали натрупването на плаки в артериите.

Може да намали възпалението

Пиперинът има силно противовъзпалително действие, като може да помогне при състояния като метаболитен синдром, чернодробни и сърдечни заболявания, и дори възпаления в мозъка. В комбинация с куркума, пиперинът засилва абсорбцията на куркумин – основната активна съставка в куркумата.

Може да подпомогне регулирането на кръвната захар

Проучвания показват, че пиперинът подобрява инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата. В малко клинично проучване, хора с неалкохолна чернодробна стеатоза, които приемали пиперин в продължение на 12 седмици, имали значително по-ниски нива на кръвна захар и инсулинова резистентност.

Може да подобри храносмилането

Черният пипер стимулира производството на солна киселина в стомаха, което помага за по-доброто храносмилане и намалява подуването и газовете. Пиперинът също така активира черния дроб, панкреаса и чревните ензими, улеснявайки усвояването на хранителните вещества.

Безопасен ли е черният пипер за всички?

Да, за повечето хора черният пипер в нормални количества е напълно безопасен. Въпреки това:

  • Ако страдате от киселинен рефлукс (ГЕРБ), черният пипер може да увеличи симптомите.
  • Ако приемате черен пипер като добавка, той може да влияе на лекарства – консултирайте се с лекар.

Как да използваме черния пипер:

  • Добавяйте прясно смлян черен пипер към ястия, салати или супи за по-дълбок вкус.
  • Опитайте класически рецепти като Cacio e Pepe, където пиперът е основната звезда.
  • Смесете го с лате от куркума за напитка с антиоксидантен ефект.
  • Поръсете върху салата Цезар с пармезан за пикантен финал.

Четете още: 9 плода с най-много желязо, според диетолозите

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ваксината срещу менингококи трябва да стане задължителна?

Подкаст