Черният пипер е широко използвана подправка, която може да има ползи за сърдечното здраве, храносмилането, нивата на кръвната захар и други. Съединение в черния пипер, наречено пиперин, има силно противовъзпалително действие. Черният пипер се счита за безопасен за повечето хора и може да се консумира по много начини – от салати до напитки.
Може да подобри холестерола
Пиперинът, активната съставка в черния пипер, е проучван заради ролята си в подобряване на сърдечното здраве – чрез увеличаване на HDL („добрия“ холестерол) и намаляване на LDL („лошия“ холестерол). Той също така може да подобри кръвообращението и да намали натрупването на плаки в артериите.
Може да намали възпалението
Пиперинът има силно противовъзпалително действие, като може да помогне при състояния като метаболитен синдром, чернодробни и сърдечни заболявания, и дори възпаления в мозъка. В комбинация с куркума, пиперинът засилва абсорбцията на куркумин – основната активна съставка в куркумата.
Може да подпомогне регулирането на кръвната захар
Проучвания показват, че пиперинът подобрява инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата. В малко клинично проучване, хора с неалкохолна чернодробна стеатоза, които приемали пиперин в продължение на 12 седмици, имали значително по-ниски нива на кръвна захар и инсулинова резистентност.
Може да подобри храносмилането
Черният пипер стимулира производството на солна киселина в стомаха, което помага за по-доброто храносмилане и намалява подуването и газовете. Пиперинът също така активира черния дроб, панкреаса и чревните ензими, улеснявайки усвояването на хранителните вещества.
Безопасен ли е черният пипер за всички?
Да, за повечето хора черният пипер в нормални количества е напълно безопасен. Въпреки това:
- Ако страдате от киселинен рефлукс (ГЕРБ), черният пипер може да увеличи симптомите.
- Ако приемате черен пипер като добавка, той може да влияе на лекарства – консултирайте се с лекар.
Как да използваме черния пипер:
- Добавяйте прясно смлян черен пипер към ястия, салати или супи за по-дълбок вкус.
- Опитайте класически рецепти като Cacio e Pepe, където пиперът е основната звезда.
- Смесете го с лате от куркума за напитка с антиоксидантен ефект.
- Поръсете върху салата Цезар с пармезан за пикантен финал.
Четете още: 9 плода с най-много желязо, според диетолозите