Депутатите отхвърлиха законови промени за КТБ

Migration Image

Депутатите отхвърлиха предложението на народния представител от ДПС Йордан Цонев, което предвиждаше да бъде обсъдена точка за кредитните досиета на политиците в КТБ и да се ускори изплащането на гарантираните депозити в банката.

С формалния аргумент, че текстовете се предлагат в нарушение на правилника и при неспазени срокове, председателстващата заседанието Мая Манолова остави пленарната зала с гласуване да реши дали все пак да ги обсъди. При гласуването и прегласуването само седмина от БСП се обявиха "за", и в отсъствието на ГЕРБ и "Атака" предложението беше отхвърлено.

Преди гласуването председателят на ДПС Лютви Местан заяви: „По това кой как гласува ще познаем кой какви отношения и зависимости има с КТБ. Няма нищо по-лесно от това на формално основание да отхвърлите предложението. Тук става дума за неоспорима целесъобразност. Публичният интерес е свързан с разкриването на банковата тайна, с КТБ, на абсолютно всички публични фигури. Няма никакво оправдание, никакво обяснение както отсъствието от зала, така и отхвърлянето на това предложение”.

Вносителят Йордан Цонев аргументира законопроекта си с писмото на Европейската комисия от петък, в което се настоява да започне изплащането на гарантираните влогове в банката. Той даде пример с Португалия, която спаси днес с 4.9 млрд. евро банката си "Ешпириту санту" по модел за отделяне на здрава и болна банка и гарантиране на всички вложения – нещо, което България не направи за КТБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст