Българите теглят заеми за здраве и ремонти

Левове

Българите теглят заеми най-вече за здраве и за ремонт вкъщи, показва проучване на компания за бързи кредити и българското поделение на фирмата за маркетингови проучвания GfK, проведено през април 2015 г.

Изследването е направено сред 8040 клиенти на фирмата в осем държави – България, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Литва и Мексико. В България, където проучването се провежда за пръв път, участниците са близо 400 души.

Българските клиенти на компанията вземат заем най-често за здравеопазване (66 на сто) и за да правят подобрения вкъщи (59 на сто). Европейските респонденти изтъкват като най-честа причина за теглене на заем неочакваните разходи (34 на сто), обединяване на задължения (29 на сто) и подобрения в дома (26 на сто), сочи изследването.

Почти 60 на сто от българските респонденти казват, че техни роднини или приятели са се обръщали към тях за финансова помощ през последните 6 месеца и това ги поставя сред първите по този признак сред всички страни, включени в проучването. Съответно, 35% от тях биха изтеглили пари, за да помогнат на близките си. Това е много висок процент и показва съпричастността на българите към близки и приятели, средният за Европа процент на хората, готови да помогнат на близките си, е 25 на сто.

За всички европейски респонденти в анкетата способността за изплащане на взетите кредити (63 на сто) и крайната сума за изплащане (51 на сто) са водещите фактори, когато теглят заем.

Изследването показва също, че българите са значително по-оптимистично настроени за развитието на икономиката (32 на сто) в сравнение с останалите участници (23 на сто). Подобна тенденция има и в показателите, отразяващи начина, по който българите виждат своето финансово състояние през следващите 12 месеца спрямо европейците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст