ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хеттрик на Лукарски

Интер Екпо Център Министърът на икономиката Божидар Лукарски откри международните специализирни изложения Техномебел и Светът на мебелите

Не е хубаво да изненадваме читателите с цитат в началото, но този път ще го направя поради непреходното му значение. Цитатът е на Божидар Лукарски, икономическия ни министър. И Цар на трика.

"Различни пазари – различни потребления. Нека да не гледаме непрекъснато зад Океана, пред Океана и там, където има добив на петрол. Проблем на България за високите цени (б.а.- на горивата) е, че нямаме собствени добиви.“

Това изказване не е направено пред питомците на детски ясли, нито пред обитателите на дом за хора със сериозни ментални отклонения. Лукарски го говори пред национална медия – тоест пред всички българи. Но… да кажем, въпрос на ниво. И на трик. Трик, съответстващ на определено равнище.

Нещото, което обаче трябва да остави драскотина в паметта ни, е последвалият „народопсихологически коментар“ на Лукарски:  „Българинът никога не е доволен. Докато в Германия, когато цената на горивото падне между 1 и 2 цента, всички немци говорят за това и излиза на първа страница на вестниците." Тук вече Лукарски се изложи със сказка за ОФ-кръжок. Само дето смени Москва с Берлин. Та точно за опитите за превъзпитание на народа са следващите ни размисли. Тези опити са  песъчинката в окото ни. И те не са от днес.

„Реформаторът“ с уклони към авторитаризма даде първа команда „Падни!“ на българите още в деня на последните избори – 5 октомври 2014-а. Сигурно си спомняте как се разви тогава сюжетът на трагикомедията, за да стигне до дидактичния епилог. „Условието ни Бойко Борисов да не е премиер, за да подкрепим правителство на ГЕРБ, беше "трик за вдигане на нашия електорат", каза Лукарски пак в интервю. Часове по-късно се отрече да е казвал такова нещо. Наложи  се журналистите да го „коригират“ с  аудиофайл. Накрая в яда си отличаващият се с елементарни съждения войнстващ политик  злостно коментира: "Оставката ми я искат единици във Фейсбук, които не са нито орган на СДС, нито на Реформаторския блок. Единственото, което могат да искат, е оставката на  жена си вкъщи."

За последното ни бе даден и нагледен пример. На който бихме сложили етикета „Вторият трик на реформатора Лукарски“. Става дума за летящия старт на неговата приятелка. Вярно, че тогава той си замълча (а и какво да каже?), но независимо от това наши емигранти му написаха гневно писмо, в което натъртиха, че "назначението на танцьорка за и.д. председател на „българите в чужбина“ е израз на онзи „реформаторски“ морал, който ги е прокудил от Родината“.

Брилянтно, нали?

Та, така. В уж приятелския мач срещу собствения му народ Лукарски реализира хеттрик. При такова постижение обикновено играчът бива сменян от треньора – за да обере овациите, да се порадва на успеха си, да си почине и да дойде на себе си.

Бойко, народняко, ти си играещият треньор,  какво чакаш?

 

Чавдар Цолов, спортен наблюдател

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст