ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

СИБАНК подкрепя малките и средни предприятия с 200 млн. лв.

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и СИБАНК подписаха първото за България споразумение по програма COSME с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции   Алесандро Тапи - директор на отдел „Гаранции

През следващите 3 години СИБАНК ще предостави 200 млн. лева като кредити за малките и средни предприятия в България. Това става възможно благодарение на подписаното споразумение от финансовата институция и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) по програмата COSME. Инструментът е подкрепен от Европейския фонд за стратегически инвестиции, чрез който Инвестиционният план за Европа се прилага от Европейската комисия и Групата на ЕИБ. Допълнителното финансиране ще бъде предоставено на над 1 000 МСП.

"В толкова трудна икономическа обстановка се нуждаем от възможно най-много инвестиции. Затова използваме бюджета на ЕС, за да предоставим 200 млн. лева за кредитиране на МСП", заяви Заместник-председателят на Европейската комисия за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Тя обясни, че кредитите ще бъдат предоставени в резултат на гаранция от ЕИФ по програма COSME с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Еврокомисарят категорично насърчи фирмите да се възползват от въпросните кредити.

"С подписването на споразумението оборихме първоначалния скептицизъм  и доказахме, че това е реално работещ механизъм в подкрепа на малкия и среден бизнес, върху който се гради европейската икономика", каза главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов. Той подчерта, че това е не само първото гаранционно споразумение по програма COSME за България, но и едно от първите в Европа.

От СИБАНК поясняват, че това е една от първите транзакции по програма COSME в Европа, която се подписва с подкрепата на ЕФСИ. Споразумението е с цел по-бързо да се започнат конкретни инициативи по ЕФСИ. Те от своя страна пък ускоряват транзакциите по кредитиране и гарантиране, като с това насърчават заетостта и растежа в ЕС.

"Това е една голяма стъпка не само за България, но и за целия Европейски съюз в посока на възстановяване на европейската икономика", каза в заключение ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст