Лихвите по кредитите у нас все още са на нивата от преди кризата

пари

Всички банки все още запазват нивата на лихвите по кредитите от преди извънредното положение – между 2,7 и 3,1%. Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев, уточнявайки, че само две банки са повишили леко лихвите по ипотечните кредити.

"Повечето промени с в посока на другите параметри на кредита, но основното, което трябва да се знае, е, че се намалява процентът на финансиране заради това, че все още не е ясно дали ще има спад на цените на имотите и какъв ще бъде той. Затова банките финансират около 80% от стойността на имота, средно за пазара, което не е много голяма промяна, тъй като преди извънредното положение финансираха 85%", обясни Тошев пред националното радио.

По думите на експерта хората, които работят в много засегнати от кризата сектори, имат и ограничен достъп до кредити. "В момента банките са много внимателни по отношение на преценката на стабилността на доходите. Финансирането на клиенти, които купуват жилища на груб строеж – Акт 14, също е леко ограничено. Проверява се строителят колко е надежден и дали ще има възможност да завърши сградата в срок", каза той.

Според Тошев лихвите по депозитите продължават да са много ниски и въпреки кризата депозитите продължават да растат. Той каза, че не се очаква повишаване на лихвите по депозитите и трупане на нови депозитни маси, а оттук не се очаква и повишение на лихвите по изтеглените кредити. "Хората трябва да бъдат спокойни и да знаят, че дългосрочно тяхната лихва ще зависи от пазарната ситуация и от индекса, който използва банката, която са избрали при сключването на кредит", каза кредитният консултант.

Разсрочването на кредитните задължения заради кризата с Covid-19 ще доведе до тяхното оскъпяване, предупреди Тошев.

Съветът на кредитния консултант към хората, които са затруднени и ще разсрочат вноските по кредитите си, е да не се възползват от целия 6-месечен период, който се дава заради кризата с коронавируса, а да изберат 3-4 месеца, колкото реално е затруднението за тях, за да е по-малко увеличението в лихвите, защото всяко разсрочване води до леко повишаване на лихвите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст