ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партията на европейските социалисти ще избере за свой кандидат за председател на ЕК еврокомисаря по работните места

Партията на европейските социалисти

В Рим се провежда конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Очаква се по-късно днес европейската левица да излъчи своя кандидат за председател на Европейската комисия.

Номиниран е еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права, Никола Шмит, представител на Люксембург. В негова подкрепа в италианската столица пристигнаха германският канцлер – Олаф Шолц, премиерите на Испания, Португалия, Дания и Румъния – Педро Санчес, Антонио Коща, Мете Фредериксен и Марсел Чолаку, лидерите на партиите от семейството на ПЕС, евродепутати. По време на конгреса членовете на ПЕС ще приемат и своя манифест за вота през юни.

Вчера (1 март) бившият председател на ПЕС – евродепутатът Сергей Станишев обяви, че кандидатурата на Шмит е ясен знак за новата мисия на лявото в Европа и силен отговор на популистите.

Пред БТА Станишев обърна внимание, че след пандемията от COVID-19 Шмит положил неимоверни усилия за запазване на работните места и доходите в Европа. Той бил инициаторът на програмите за краткосрочно възстановяване, при които акцентът е върху зелените и цифровите сектори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст