Милиони източват от НОИ наши „мигновени” гастарбайтери

гастарбайтери, работници

Най-малко 1875 са бившите гастарбайтери от Благоевградска област, на които е отпуснато обезщетение по европейски регламенти. Средната стойност от 1743  лева е близка до максималната – 1800 лева, при средна заплата за областта 1329 лева.

Може да се каже, че хората познават добре своите права, коментира Георги Желев, началник отдел “Краткосрочни обезщетения по договори” в НОИ.

Става дума за „мигновени” наши гастарбайтери, които са работили в страна от ЕС буквално броени дни, а след това са напуснали и са се върнали в България, за да получават огромни обезщетения цяла година. Такива били еврорегламентите.

Регистрацията им като безработни в бюрата по труда се прави най-вече с цел да им бъде предложена работа и те да се впишат активно на българския трудов пазар. Оказва се обаче, че всички предложения са неподходящи за тях и те ги отказват аргументирано и с документи, казва Желев.

В крайна сметка за миналата година така са изплатени между 35 и 37 милиона лева от НОИ и то само за област Благоевград.

Лицата се връщат предимно от Франция, работили в селското стопанство масово с краткосрочна заетост – 4 до 10 дни. Това каза специално за „БАНКЕРЪ” Йорданка Еринина, директор на Бюрото по труда в Разлог, което  обслужва още три общини – Банско, Белица и Якоруда.

Завърналите се  едва ли действително са поискали да започнат работа, защото са били сигурни, че ще получат много добри обезщетения. И са открили законен начин да откажат предложенията, така че да не загубят правото на обезщетение за следващите 12 месеца.

Процедурата никак не е сложна, а и хората са си изпипали нещата. Връщайки се от кратка работа в чужбина, те първо се регистрират в бюрото по труда. Най-многобройните групи са от  Разлог и Гоце Делчев.

За 2023 г. регистрираните безработни са малко над 4000. От тях регистрираните след работа в чужбина са 42 на сто. За сравнение, през 2022 г. броят на регистрираните, завърнали се от чужбина, е 29,5 процента.

След медийния шум обаче все повече „кръшкачи” се захващат за работа у нас, което води до спиране на огромните им еврообезщетения, каза още Еринина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст