“Тотал Енержи” обмисля да изнася зелен водород от Тунис за Европа

"Тотал енержи" обмисля да изнася зелен водород от Тунис за Европа

Френският енергиен гигант “Тотал енержи” и най-големият австрийски производител на електроенергия “Фербунд” кроят планове да произвеждат зелен водород в Тунис и след това да изнасят полученото гориво, което не отделя вредни емисии, по тръбопровод до Европа.

Според меморандум за разбирателство, подписан с правителството на Тунис, “Фербунд” и съвместното дружество TE H2, в което “Тотал Енержи” има 80% дял, а останалите 20% се държат от базираната в Люксембург “Ерен груп” (фирма, специализиран в пестенето, съхраняването и производството на енергия от възобновяеми източници), ще проучат производството на газа в северноафриканската държава.

Проектът “Нотос” на Н2 ще използва устройства за електролиза, захранвани от големи наземни вятърни и слънчеви ферми и снабдявани с дестилирана морска вода, зкоито да произвеждат по 200 хил. тона зелен водород годишно по време на първоначалната проектна фаза. Газът ще бъде изнасян от Тунис през Южния коридор Н2 (SouthH2 Corridor) – тръбопровод за пренос на водород, свързващ Северна Африка с Италия, Австрия и Германия, посочват в официално съвместно изявление компаниите на 28 май. Тази връзка, която ще обхваща над 70% от преустроените тръби, може да бъде въведена в експлоатация около 2030 година.

През последните години водородът се лансира от европейските политици като ключов фактор за орязване на употребата на изкопаеми горива в промишлени сектори като производството на стомана и за ограничаване на зависимостта от руски природен газ. Но въпреки че проектите за зелен водород поникнаха като гъби на Стария континент, малко са достигнали до фазата на окончателното им одобрение, защото мащабното му производство и транспортиране са по-скъпи отколкото на синьото гориво.

“Европа и част от Азия имат структурен недостиг на декарбонизирана енергия”, коментира за репортери Давид Корчиа – главен изпълнителен директор на ТЕ Н2. И допълва, че “предизвикателството е да балансират доставките и потреблението от гледна точка на цените”.

Европа трябва да помогне за финансирането и субсидирането на подобни проекти, които допринасят за енергийната й сигурност, казва Корчиа. Първата фаза на проекта ще изисква инвестиции за “милиарди долари” за изграждането на завода за производство на водород, на мощности от 3 гигавата от възобновяеми източници и за тръбопровода между Южен и Северен Тунис, допълва той. Окончателно инвестиционно решение ще бъде взето през 2027 година.

“Фербунд”, който притежава миноритарен дял в проекта “Нотос” на Н2, ще е един от купувачите на чистия газ. И други компании в Германия и Австрия също проявяват интерес към проекта, твърди шефът на ТЕ Н2. Дружеството разработва проекти за зелен водород и в други държави – Чили, Мавритания и Австралия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст