Наградиха посмъртно Алек Попов с “Христо Г. Данов”

алек попов

Този, който получава тази награда, има страхотни романи. Един от тях е преведен на 16 езика, има дори филм с неговото име. Но всъщност той е автор основно на разкази, които също са преведени на десетки езици. Има множество награди, макар че в историята не остават наградите, остава това, което сме написали. Той не е тук днес сред нас, но онова, което е написал, ще остане завинаги с нас! Наградата е за Алек Попов!“

С тези думи министърът на културата Найден Тодоров обяви наградата “Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура и я връчи на дъщерята на Алек Попов – Александра Попова. Това стана вчера вечерта (7 юни) на официална церемония в къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив, на която гост бе и кметът Костадин Димитров.

Водещ на церемонията бе доц. д-р Младен Влашки, литературен критик и преподавател по антична и западноевропейска литература, доктор на Пловдивския и Виенския университети. За настроението на гостите се грижеха от Струнен квартет „Пловдив“ в състав: Стефан Хубенов (цигулка), Виктор Костов (цигулка), Христо Илиев (виола) и Йордан Вичев (виолончело).

С най-добро настроение си тръгнаха носителите на наградата, които получиха диплом, малка пластика – „Бухал“, дело на Диана-Мария Райнова, и парична награда. Номинираните получиха диплом.

Спечелилите:

Университетското издателство „Свети Климент Охридски“, където началник на предпечата е Юлиан Стойчев, бивш колега от “БАНКЕРЪ”, спечели в категорията „Българско издателство“.

Александър Секулов отнесе наградата в категорията „Автор на българска художествена литература“ за романа си „Корабът на сирените“ на Издателство „Хермес”.

Стоян Гяуров е победителят в категорията „Преводач на художествена литература“ за превода на „Световъртеж. Чувства“ от В. Г. Зебалд на Издателство „Колибри“.

Тони Николов бе отличен в категорията „Автор в областта на хуманитаристиката“ за книгата си „Има такава държава. Записки по българските кризи“ на Издателство „Хермес“.

Анита Тарасевич спечели при тежка конкуренция в категорията „Автор на издание за деца“ за книгата „Жабки зелени“ на Издателство „Труд“.

Кирил Златков отнесе “Бухал” в категорията „Художник или дизайн и оформление на книга“ за книгата „Крадец на самота“ от Раймондо Варсано, Издателство „Книгомания“.

Софийският международен литературен фестивал стана носител на приза в категорията „Представяне на българската книга“.

Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ – град Разград бе отличена категорията “Библиотечно дело”.

Конкурсът се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 година. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга.

Тази година журито е с председател д.н. Силва Хачерян, директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ (упълномощена от зам.-министъра на културата Виктор Стоянов). Негови членове са: Пламен Панов, заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ в Община Пловдив; Достена Лаврен – представител на Община Пловдив; д-р Ивета Рашева – представител на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“; Анжела Димчева – представител на Съюза на българските писатели; Петър Станимиров – представител на Съюза на българските художници; Кристин Димитрова – представител на Сдружение „Български П.Е.Н. център“ и Мирела Иванова – представил на Сдружение „Български П.Е.Н. център“.

Журито заседава непосредствено преди връчването на наградите.

С

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст