Органът за безопасност и стандарти на храните на Индия (Safety and Standards Authority of India) проведе инспекции, вземане на проби и тестване на смесени подправки, след като Хонконг спря продажбите на някои смеси от марките MDH и Everest през април поради високи нива на пестициди.
След това Великобритания затегна контрола върху всички вносни подправки от Индия, докато Нова Зеландия, Съединените щати и Австралия обявиха, че разследват проблемите, свързани с тези марки.
Проблемните съставки, открити в тези некачествени проби, включват наличие на вредни вещества
като пестициди и химикали над допустимите граници, както и замърсяване с външни материали. Тези констатации поставят под съмнение ефективността на настоящите регулаторни мерки и безопасността на подправките, които се използват широко в индийските домакинства и се изнасят на международни пазари.
MDH и Everest заявиха, че продукти са безопасни за консумация. Техните подправки са сред най-популярните в
Индия – най-големият износител, производител и потребител на подправки в света.
Те се продават в Европа, Азия и Северна Америка.

Данните, получени от Reuters по Закона за правото на информация в Индия, показват, че 474 от 4054 тествани проби между май и началото на юли не отговарят на изискванията за качество и безопасност.
„Действия срещу несъответстващите на изискванията проби са предприети съгласно предвидените разпоредби“, се казва в изявлението, като се споменава за санкции съгласно индийското законодателство, без да се предоставят подробности.
Износът на подправки и продукти от подправки достигна рекордните 4,46 милиарда долара
през фискалната година, която приключи през март. За да се осигури безопасността на потребителите и да се запази репутацията на индийските подправки в глобалната търговия, правителството и съответните органи вероятно ще трябва да засилят наблюдението и прилагането на мерките за контрол на качеството.