Най-добрите храни за понижаване на кръвното налягане

намаляване на високото кръвно налягане плодове изеленчуци

Високото кръвно е комплексно заболяване, резултат от множество фактори. Ролята на наследствеността и генетичните фактори е безспорна, но не е за пренебрегване и начинът на живот, който водим. Често усложненията идват от фактори като:

  • Наднормено тегло
  • Заседнал начин на живот
  • Неправилен хранителен режим, богат на натриев хлорид и беден на калий, магнезий, омега 3 мастни киселини

Промените в начина на живот, включително диетите, могат да помогнат за понижаване на стойностите при високо кръвно и да намалят риска от сърдечни заболявания.

Сред първенците в борбата се нарежда чесънът, познат още като чудодейното лекарство за сърдечно съдовата система.

Цитрусовите плодове като грейпфрут, портокали и лимони, имат мощен ефект за понижаване на кръвното налягане. Те са заредени с витамини и минерали, които помогнат да поддържате сърцето си здраво.

Сьомга и други мазни риби. Мазната риба е отличен източник на омега-3 мазнини, които имат значителни ползи за тонуса на сърцето.

Тиквените семки може и да са малки, но имат голямо значение, когато става въпрос за хранене. Те са концентриран източник на хранителни вещества, важни за контрола на кръвното налягане, включително магнезий, калий и аргинин. Фасулът и лещата също са богати на фибри, магнезий и калий. Домати, богати на гама-аминомаслената киселина, която спомага за понижаване стойностите на кръвното налягане. И още- броколи и моркови.

Реален ефект се постига дори тогава, когато се въведат някои малки, но постоянно спазвани, промени в начина на хранене. Като цяло говорим за ограничаване на количеството сол в храната и ежедневно консумиране на пресни плодове и зеленчуци, богати на К (калий), пълнозърнести храни и бобови растения.

Четете още : Ябълковият оцет: Многостранен съюзник за здравето.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли отварянето на държавни магазини в пощите?

Подкаст