Рестриктивното хранене (TRE) е вид гладуване, което включва хранене в определен времеви прозорец. Най-разпространеният подход включва консумация на храна в рамките на 8 до 12 часа всеки ден, а извън този период се гладува, като се допуска само вода и безкалорийни напитки.
Скорошни изследвания показват, че комбинирането на TRE с традиционно хранително консултиране може да подобри контрола на глюкозата и да доведе до загуба на тегло при възрастни с метаболитен синдром.
Проучването, проведено от Института Салк за биологични изследвания и Калифорнийския университет в Сан Диего, включва 108 участници и използва приложението myCircadianClock (mCC) за проследяване на хранителните им навици. Групата, която практикува TRE, е постигнала значителни намаления на мастната маса и по-добър контрол на кръвната захар в сравнение с онези, които са следвали само стандартно диетично ръководство.
Това изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, оценява ефекта на TRE върху нивата на глюкозата, мастната маса и загубата на тегло. Метаболитният синдром е съвкупност от рискови фактори, свързани с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
Резултатите показват, че TRE води до скромни, но значими подобрения в здравето на участниците.
Четете още : Овесените ядки: Ползи за здравето и здравословни начини за приготвяне.