Натрият е необходим на тялото в малки количества, но излишъкът му може да доведе до високо кръвно налягане. Повечето плодове имат ниско съдържание на натрий.
Ябълките, бананите, повечето горски плодове, кайсиите и грейпфрутите са без натрий. Обикновеното кисело мляко е естествено с ниско съдържание на натрий и изследванията показват, че може да намали риска от инфаркт и инсулт.
Несолени ядки и семена са отлични източници на растителен протеин, които ще поддържат сърцето ви здраво. Аспержите, зелените фасули, краставиците, патладжанът, чесънът и тиквичките са естествено безнатриеви зеленчуци.
Увеличаването на приема на зелени листни зеленчуци като спанак също е много полезно за здравето на сърцето. Вместо да добавяте сол в ястията си, използвайте подправки и билки като куркума, кимион, градински чай и мента.
Четете още : Кога е най-добре да ядем мед