Яжте тези 6 храни, за да укрепите имунната си система

да укрепите имунната си система

Докато се събираме с приятели и семейство, за да празнуваме, е важно да имаме силен имунитет, за да избегнем заболявания. Допълнителният стрес през празничния сезон, включително пазаруване в последния момент, нарушените графици за сън заради партита и работни задължения, както и похапването на тежки храни, могат да имат негативен ефект върху имунната система. Студеното време също поставя допълнително натоварване върху естествените защити на тялото ни.

Храненето е основен фактор за усилване на имунитета. Имунните клетки се нуждаят от определени хранителни вещества, за да функционират правилно, казва д-р Гари Е. Денг, специалист по интегративна медицина в Мемориалния Слоун-Кетеринг Център за рак. Яденето на растителни храни, храни, съдържащи пробиотици, и избягването на преработени продукти могат да помогнат за подкрепата на имунната система.

Ето 6 топ храни, които усилват имунитета:

• Листни зеленчуци. Стремете се да приемате поне две чаши листни зеленчуци като кейл, спанак, швейцарска манголд и рукола, за да си осигурите витамин С и витамин К, които помагат за поддържане на здрава имунна система. Зеленчуците също съдържат бета-каротин и фолиева киселина. Използвайте ги в салати или ги добавяйте към смути.

• Пробиотични храни. Пробиотичните храни като йогурт, темпе, кефир и кисело зеле помагат за укрепване на чревното здраве, а „добрите“ бактерии, които съдържат, засилват имунните клетки в чревната лигавица, обяснява Денг. Започнете сутринта с купа йогурт, гарниран с плодове, и хапвайте ферментирали кисели краставички.

• Ягоди и други плодове. Сюзан Левин, бивш директор на отдел „Хранене“ в Комитета на лекарите за отговорна медицина, съветва всички да „ядат цветовете на дъгата“, за да засилят имунната система. „Пигментите, които придават ярките цветове на плодовете и зеленчуците, представляват разнообразие от защитни съединения,“ казва тя. Антоцианините в боровинките, например, разрушават свободните радикали, намаляват възпалението и подобряват здравето на мозъка. Плодовете са богати на витамин С, ключов хранителен елемент, който помага на имунната система да функционира правилно.

• Сладък картоф. Бета-каротинът в сладкия картоф се бори с рака и подкрепя имунната система. Те съдържат повече от три пъти препоръчителното количество витамин А и са добър източник на витамин B6, според AARP. Тези хранителни вещества са важни за дихателната система, казва Анна Тейлър, клиничен диетолог в Центъра за хранене на Клиниката Кливланд, като добавя, че с възрастта хората произвеждат по-малко имунни клетки, така че сладкият картоф е идеален за борба с грипа. Тейлър предлага да ги печете с зехтин, риган и черен пипер, за да увеличите тяхната мощ с имунно-подкрепящи подправки.

• Зелено чай. Проучване, публикувано през юли в списанието Molecules, откри силни доказателства, че тази напитка може да укрепи имунната система, казва AARP. Катехините в зеления чай осигуряват антиоксидантна и имунна подкрепа.

• Червени чушки. Кери Гласман, регистриран диетолог и основател на Nutritious Life, казва, че не е боледувала от настинка повече от десетилетие благодарение на силата на чушките. „Червените чушки са една от любимите ми храни, които включвам в диетата си за имунни ползи,“ казва тя. Те са особено богати на витамин С, който е важен за имунитета, намаляване на продължителността и тежестта на настинките, както и за колаген, който поддържа кожата здрава.

Четете още: Какво се случва с вашия холестерол, когато пропуснете закуската

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Очаквате ли стабилно управление с пълен четиригодишен мандат след новините за нова "сглобка"?

Подкаст