Определени храни могат да нарушат способността на тялото да се бори с раковите клетки, сочи проучване

Определени храни могат да нарушат способността на тялото да се бори с раковите клетки, сочи проучване

Храната, която консумирате, може да влияе на способността на вашето тяло да се бори с ракови клетки в дебелото черво, според ново изследване.

Възможният виновник: излишък от определени омега-6 мастни киселини – може би от ултрапреработени храни във вашата диета – които могат да потискат противовъзпалителните и противотуморни свойства на друга съществена мастна киселина, омега-3.

Какво представляват есенциалните мастни киселини?

И омега-3, и омега-6 полиненаситени мастни киселини са необходими за човешкото здраве, но тялото не може да ги произвежда само и трябва да ги набавя чрез храната.

  • Омега-3 се съдържа в мазни риби като сьомга, скумрия и сардини, както и в ленено семе, чия, орехи и други ядки. Те поддържат клетките на тялото, намаляват възпаленията и засилват имунната защита.
  • Омега-6, намерени в масла като соево, слънчогледово и царевично, също са важни за растежа на кожата и косата и здравето на костите, но в прекомерни количества могат да допринесат за хронични възпаления.

Връзката с рак на дебелото черво

Изследването установява, че дисбалансът между омега-6 и омега-3 мастни киселини може да създаде възпалителна среда в организма, която улеснява развитието на мутации и затруднява борбата с тях. Това е особено опасно при рак на дебелото черво, заболяване, което се увеличава сред младите хора.

„Американската диета е богата на омега-6 мастни киселини заради широко използваните растителни масла в ултрапреработените храни. Това води до значителен дисбаланс спрямо омега-3“, споделя д-р Тимъти Йетман, съавтор на изследването.

Как да увеличим омега-3 в диетата си?

  • Риба: Консумирайте мазни риби като сьомга, скумрия и сардини поне два пъти седмично.
  • Ядки и семена: Добавете орехи, ленено семе и чия към дневното си меню.
  • Добавки: Приемът на рибено масло може да бъде полезен, но се консултирайте с лекар, особено ако имате здравословни проблеми.

Изследователите подчертават, че увеличаването на омега-3 в диетата може да помогне за намаляване на възпаленията и подобряване на способността на организма да се справя с ракови клетки.

Четете още: Оцетът добавя още една изненадваща полза за здравето към дългия си списък с предимства

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Очаквате ли стабилно управление с пълен четиригодишен мандат след новините за нова "сглобка"?

Подкаст