Храната, която консумирате, може да влияе на способността на вашето тяло да се бори с ракови клетки в дебелото черво, според ново изследване.
Възможният виновник: излишък от определени омега-6 мастни киселини – може би от ултрапреработени храни във вашата диета – които могат да потискат противовъзпалителните и противотуморни свойства на друга съществена мастна киселина, омега-3.
Какво представляват есенциалните мастни киселини?
И омега-3, и омега-6 полиненаситени мастни киселини са необходими за човешкото здраве, но тялото не може да ги произвежда само и трябва да ги набавя чрез храната.
- Омега-3 се съдържа в мазни риби като сьомга, скумрия и сардини, както и в ленено семе, чия, орехи и други ядки. Те поддържат клетките на тялото, намаляват възпаленията и засилват имунната защита.
- Омега-6, намерени в масла като соево, слънчогледово и царевично, също са важни за растежа на кожата и косата и здравето на костите, но в прекомерни количества могат да допринесат за хронични възпаления.
Връзката с рак на дебелото черво
Изследването установява, че дисбалансът между омега-6 и омега-3 мастни киселини може да създаде възпалителна среда в организма, която улеснява развитието на мутации и затруднява борбата с тях. Това е особено опасно при рак на дебелото черво, заболяване, което се увеличава сред младите хора.
„Американската диета е богата на омега-6 мастни киселини заради широко използваните растителни масла в ултрапреработените храни. Това води до значителен дисбаланс спрямо омега-3“, споделя д-р Тимъти Йетман, съавтор на изследването.
Как да увеличим омега-3 в диетата си?
- Риба: Консумирайте мазни риби като сьомга, скумрия и сардини поне два пъти седмично.
- Ядки и семена: Добавете орехи, ленено семе и чия към дневното си меню.
- Добавки: Приемът на рибено масло може да бъде полезен, но се консултирайте с лекар, особено ако имате здравословни проблеми.
Изследователите подчертават, че увеличаването на омега-3 в диетата може да помогне за намаляване на възпаленията и подобряване на способността на организма да се справя с ракови клетки.
Четете още: Оцетът добавя още една изненадваща полза за здравето към дългия си списък с предимства