Белгийската федерална агенция за безопасност на храните отправи странно предупреждение, след като местните власти в Гент предложиха да се използват игличките от коледната елха в рецепти, за да се избегне излишъкът от отпадъци.
Агенцията предупреди гражданите да не ядат своите коледни елхи, след като град Гент започна кампания миналата седмица, насърчавайки рециклирането на елхите по различни начини – включително чрез консумацията на иглолистни дървета.

Местният съвет в Гент предложи да се използват игличките за приготвяне на ароматно масло и супа, като идеята е вдъхновена от традиционни скандинавски рецепти.
„В Скандинавия това се прави отдавна: вземате игличките от клоните, кратко ги потапяте във вряща вода, прецеждате ги през сито и ги изсушавате върху чиста кърпа,“ се казва в публикация на съвета в сайта му.
„След като игличките са сухи, можете да направите вкусно масло от смърчови иглички за хляб или препечени филийки.“
„Не всички коледни елхи са годни за консумация“
В отговор белгийската федерална агенция за безопасност на храните (FASFC) заяви, че коледните елхи „не трябва да попадат в хранителната верига“ – като посочи факта, че повечето дървета са обработени с пестициди и други химикали.
„Освен това потребителите не могат лесно да разберат дали дърветата са третирани с огнеупорни вещества – а неосведомеността за това може да има сериозни, дори фатални последици,“ заяви агенцията в изявление.
„Няма начин да се гарантира, че яденето на коледни елхи е безопасно – нито за хората, нито за животните.“

След това местният съвет в Гент изтри публикация във Facebook за яденето на коледни елхи и промени заглавието на статията в сайта си от „Яжте своята коледна елха“ на „Скандинавците ядат своите коледни елхи“.
Съветът също така добави бележка на сайта си, че „не всички коледни елхи са годни за консумация“ и предупреди хората да не ги бъркат с тисовите дървета, които са отровни.
Четете още: Какво се случва с тялото ви, когато ядете зехтин всеки ден