Витамина, който помага за предотвратяване на катаракта

Витамина, който помага за предотвратяване на катаракта

Много хора никога не са чували за лутеин, въпреки че той се съдържа в зеленчуци, плодове и дори яйчни жълтъци. Това пигментно съединение предлага многобройни здравословни ползи, особено за зрението, макар че може да повлияе положително и на други области в тялото.

Д-р Карън Робинсън, с подкрепата на Института за напредък в хранителните и хранителни науки, ръководи подробен анализ на здравословните ползи от лутеина.

“Нашият преглед беше първият, който оцени ефектите както на хранителните, така и на добавъчните източници на лутеин върху здравето на очите”, обясни д-р Робинсън.

Лутеинът може да защити здравето на очите

Лутеинът е класифициран като каротеноид с антиоксидантни свойства. Човешкото тяло не може да го произвежда, затова той трябва да се набавя чрез храни като спанак, кейл и царевица.

Експертите отбелязват, че той се съдържа в някои хранителни добавки за тези, които трудно си го набавят от храната. Доказателства сочат, че редовният прием може да помогне за запазване на зрението в дългосрочен план.

“Две тъкани в окото, които играят ключова роля в зрителния процес, са макулата и лещата. От всички каротеноиди, присъстващи в човешката диета и кръвен серум, само два – лутеин и зеаксантин – се намират в тези важни тъкани”, отбелязват изследователите в настоящото проучване.

Как лутеинът подпомага здравето на очите

Някои изследвания показват, че лутеинът може да помогне на хората, които имат затруднения да виждат при слаба светлина. Наблюдава се подобрение в нощното зрение, когато този нутриент стане редовна част от диетата.

Доказано е също, че лутеинът може да намали риска от катаракта, като защитава деликатните очни тъкани от ултравиолетова светлина. Той действа като защитен слой в макулата, което е от съществено значение за доброто зрение.

“Ежедневният прием на добавки с лутеин от 10 mg или повече увеличава макулния пигмент след 3 месеца”, казва д-р Робинсън.

Дневна доза от 10 mg или повече може да подпомогне макулния пигмент при възрастни със здрави очи, според някои мета-анализи.

Изследователите също свързват приема на лутеин с по-нисък риск от глаукома, която често се появява вследствие на повишено вътреочно налягане.

Антиоксидантната роля на лутеина е потенциално много важна за намаляване на стреса, който уврежда зрителния нерв.

Кожа и когнитивни функции

Антиоксидантното действие на лутеина е наблюдавано и в горните слоеве на кожата. Той може да облекчи вредните промени, причинени от ултравиолетовата светлина, и да запази добрия вид на кожата с течение на времето.

Има интересни дискусии относно влиянието на лутеина върху паметта както при млади, така и при възрастни хора. Въпреки че изследванията продължават, някои проучвания предполагат, че приемът на лутеин е свързан с подобрена когнитивна функция.

Идеята, че едно съединение може да е от полза както за зрението, така и за мозъчното здраве, предизвиква голям интерес сред учените.

Хранителните специалисти обикновено препоръчват прием на 10–20 mg лутеин на ден, ако се използват добавки.

Повечето съветват да се приема с храна, която съдържа полезни мазнини, като зехтин или ядки, тъй като мазнините помагат на организма да усвои каротеноидите.

Точните дози могат да варират в зависимост от индивидуалните здравни цели, така че консултация със специалист е препоръчителна, преди да започнете прием на добавки.

Някои хора предпочитат да си набавят лутеин от спанак, тиква и други цветни плодове и зеленчуци, но той се предлага и под формата на капсули за удобство.

Все повече изследователи виждат потенциална връзка между лутеина и профилактиката на някои видове рак. Неговата антиоксидантна активност помага за неутрализиране на свободните радикали в клетките, които иначе могат да увредят ДНК с времето.

Въпреки че лутеинът не е универсално средство за лечение, той често се споменава в по-широкия контекст на имунната функция. Експертите смятат, че балансираната диета, включваща лутеин, осигурява на тялото ценен инструмент за цялостното здраве.

Добавянето на листни зеленчуци, царевица и яйчни жълтъци към храненето може да увеличи приема на лутеин без особени усилия. Много от тези храни също осигуряват протеини, фибри и други хранителни вещества, които подкрепят цялостното здравословно състояние.

Някои хора се чудят кога е най-добре да приемат добавка с лутеин. Специалистите често препоръчват това да става с най-голямото хранене за деня, особено ако то съдържа ненаситени мазнини.

Лутеинът е важен за поддържане на нормалното зрение, но изглежда, че има допълнителни ползи за кожата и вероятно за мозъка. Всеки, който иска да го включи в ежедневния си режим, трябва да обмисли комбинирането на хранителни и добавъчни източници за най-добър ефект.

Изследването е публикувано в списание Advances in Nutrition.

Четете още: Полезна ли е супата?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

След "пренареждането" на мандатите и влизането на "Величие" в 51-ото Народно събрание, смятате ли, че има риск за кабинета?

Подкаст