Полезна ли е супата?

Полезна ли е супата?

Какво прави супата здравословна?

Ако сте в настроение за здравословна храна, която носи комфорт, или просто искате топло ястие, супата може да е точно това, от което се нуждаете.

Консумацията на купа супа може да бъде лесен, бърз и вкусен начин да добавите повече хранителни вещества към диетата си.

Въпреки че супата е много универсално и вкусно ястие, не всички супи са толкова здравословни, колкото бихте си помислили.

Когато е приготвена с правилните съставки, супата може да бъде изключително здравословно ястие с множество хранителни ползи.

Например, супите, приготвени с бульон от кости, зеленчуци или месо, осигуряват витамини, минерали и хранителни вещества като колаген.

Консумацията на супа е също така лесен и вкусен начин да увеличите приема на зеленчуци.

Високият прием на зеленчуци се свързва с намален риск от напълняване, което е рисков фактор за хронични заболявания като сърдечни болести, диабет тип 2 и някои видове рак.

Освен това, зеленчуците осигуряват многобройни здравословни ползи, благодарение на високото си съдържание на витамини, минерали, фибри и растителни съединения.

Супите могат да се приготвят с почти всичко, което имате под ръка в кухнята. Въпреки това, някои съставки като сгъстители и подправки могат да повишат съдържанието на калории и натрий и да направят супата по-малко здравословна.

Супата също така намалява глада и увеличава усещането за ситост. Това може да се дължи на когнитивни фактори, както и на съдържанието на фибри, които забавят изпразването на стомаха и увеличават обема му.

Консумацията на супа също така може да помогне за поддържане на хидратацията. Водата е жизненоважна за здравето, а част от дневния прием може да идва от супи, плодове и зеленчуци.

Изборът на хранителни съставки прави супата здравословна, но някои съставки за подобряване на вкуса и текстурата могат да я направят по-малко полезна.

Сгъстители

Популярни сгъстители са пълномаслено мляко, сметана, кокосова сметана, нишесте, хляб, сирене, яйчни жълтъци и ру (смес от масло и брашно).

В малки количества тези съставки са приемливи, но в кремообразните супи те могат да доведат до високо съдържание на калории и наситени мазнини.

Прекомерният прием на такива храни може да доведе до напълняване и повишен риск от сърдечни заболявания.

Ако искате да подобрите текстурата на супата си без висококалорични сгъстители, можете да добавите кисело мляко или пасирани бобови растения като фасул, нахут или леща.

Инстантните и консервираните супи често са с високо съдържание на натрий, което е рисков фактор за високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни заболявания и инсулт.

Вместо сол, използвайте подправки като риган, чесън, босилек или лук на прах, за да подобрите вкуса на супата.

Ползите от супата зависят от вида и съставките.

Доматена супа

Доматената супа е богата на ликопен – антиоксидант, който предпазва от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Домашната версия е по-добра от готовите, които често съдържат добавки.

Пилешка супа с фиде

Любима класика, която може да облекчи запушен нос. Пилето добавя протеини, а добавянето на зеленчуци и пълнозърнести макарони увеличава съдържанието на фибри.

Супи с костен бульон

Костният бульон съдържа калций, магнезий и колаген, които подпомагат здравето на ставите, костите и кожата.

Най-добрите супи са тези, приготвени с хранителни съставки като зеленчуци и чисти протеини.

Избягвайте кремообразните, консервираните и инстантните супи, тъй като те често съдържат повече калории и натрий.

Четете още: Какво се случва с тялото ви, когато редовно ядете кашу

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

След "пренареждането" на мандатите и влизането на "Величие" в 51-ото Народно събрание, смятате ли, че има риск за кабинета?

Подкаст