Медът често се смята за натурална алтернатива на бялата захар – и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Въпреки това, някои потребители в социалните мрежи твърдят, че начинът, по който използваш меда, може да деактивира тези ползи.
Например, някои уелнес инфлуенсъри твърдят, че добавянето на мед в горещ чай, кафе или други напитки разрушава полезните му свойства и дори освобождава токсини.
Експертите по хранене не са убедени. „Има много дезинформация за меда в интернет и социалните мрежи,“ казва Джули Стефански, MEd, RDN, диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика в Балтимор.
Ето шест популярни мита за меда и защо не трябва да им вярваш:
Мит 1: Суровият мед е по-здравословен от обикновения мед
На фермерските пазари и в биомагазините често можеш да намериш суров мед. Няма стандартно определение за суров мед, но обикновено той не е нагряван или филтриран. Някои хора вярват, че е по-полезен, но малко доказателства подкрепят това твърдение.
Метанализ от 2022 г. предполага, че суровият, детелиновият и акациевият мед могат да намалят нивата на кръвната захар на гладно и общия холестерол, но са нужни повече изследвания. Суровият мед може да съдържа дрожди, полени и малки количества активни вещества като ензими и антиоксиданти, но няма категорични доказателства, че те водят до конкретни здравословни ползи.
Мит 2: Добавянето на мед в горещ чай освобождава токсини
Социалните мрежи твърдят, че нагряването на мед над 140°C (284°F) освобождава токсини. Това схващане вероятно идва от аюрведическата медицина, но няма научни доказателства, които да го подкрепят.
„Не знам за случай, при който човек се е отровил, като е сложил мед в чай или кафе,“ казва Доналд Шафнър, PhD, професор по хранителни науки в Университета Рутгерс.
Мит 3: Не е безопасно да разбъркваш мед с метална лъжица
Използването на метална лъжица няма да унищожи полезните свойства на меда. Според проф. Шафнър, метали като сребро и платина могат да доведат до разграждане на водородния пероксид в меда, но това едва ли е проблем, защото повечето хора не бъркат меда с такива лъжици.
Мит 4: Медът лекува алергии
Има ограничени доказателства, че медът може да помогне при някои алергии, но той не е панацея. За да има евентуална полза, медът трябва да е добит в района, в който живееш, заради специфичните полени.
Мит 5: Медът лекува рани
Медът има антимикробни свойства, което обяснява защо понякога се използва върху рани. В аптеките дори се продават медицински кремове с мед, но те са направени от специален медицински мед, предназначен за третиране на рани.
Обикновеният мед от буркана не е подходящ заместител на антисептичните мазила.
Мит 6: Медът е по-здравословен от бялата захар
Често здравословните рецепти заместват захарта с мед, но това не го прави автоматично по-полезен. Медът също е въглехидрат и повишава кръвната захар. Въпреки че има антиоксиданти, те са в малки количества в сравнение със зеленчуци като спанак или кейл.
Обичаш вкуса на меда? Наслади му се, но не преувеличавай здравословните му свойства.
Четете още: Плодове богати на антиоксиданти, които забавят процесите на стареене