6 неща, които социалните мрежи грешат за меда

Медът често се смята за натурална алтернатива на бялата захар – и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Въпреки това, някои потребители в социалните мрежи твърдят, че начинът, по който използваш меда, може да деактивира тези ползи.

Например, някои уелнес инфлуенсъри твърдят, че добавянето на мед в горещ чай, кафе или други напитки разрушава полезните му свойства и дори освобождава токсини.

Експертите по хранене не са убедени. „Има много дезинформация за меда в интернет и социалните мрежи,“ казва Джули Стефански, MEd, RDN, диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика в Балтимор.

Ето шест популярни мита за меда и защо не трябва да им вярваш:

Мит 1: Суровият мед е по-здравословен от обикновения мед

На фермерските пазари и в биомагазините често можеш да намериш суров мед. Няма стандартно определение за суров мед, но обикновено той не е нагряван или филтриран. Някои хора вярват, че е по-полезен, но малко доказателства подкрепят това твърдение.

Метанализ от 2022 г. предполага, че суровият, детелиновият и акациевият мед могат да намалят нивата на кръвната захар на гладно и общия холестерол, но са нужни повече изследвания. Суровият мед може да съдържа дрожди, полени и малки количества активни вещества като ензими и антиоксиданти, но няма категорични доказателства, че те водят до конкретни здравословни ползи.

Мит 2: Добавянето на мед в горещ чай освобождава токсини

Социалните мрежи твърдят, че нагряването на мед над 140°C (284°F) освобождава токсини. Това схващане вероятно идва от аюрведическата медицина, но няма научни доказателства, които да го подкрепят.

„Не знам за случай, при който човек се е отровил, като е сложил мед в чай или кафе,“ казва Доналд Шафнър, PhD, професор по хранителни науки в Университета Рутгерс.

Мит 3: Не е безопасно да разбъркваш мед с метална лъжица

Използването на метална лъжица няма да унищожи полезните свойства на меда. Според проф. Шафнър, метали като сребро и платина могат да доведат до разграждане на водородния пероксид в меда, но това едва ли е проблем, защото повечето хора не бъркат меда с такива лъжици.

Мит 4: Медът лекува алергии

Има ограничени доказателства, че медът може да помогне при някои алергии, но той не е панацея. За да има евентуална полза, медът трябва да е добит в района, в който живееш, заради специфичните полени.

Мит 5: Медът лекува рани

Медът има антимикробни свойства, което обяснява защо понякога се използва върху рани. В аптеките дори се продават медицински кремове с мед, но те са направени от специален медицински мед, предназначен за третиране на рани.

Обикновеният мед от буркана не е подходящ заместител на антисептичните мазила.

Мит 6: Медът е по-здравословен от бялата захар

Често здравословните рецепти заместват захарта с мед, но това не го прави автоматично по-полезен. Медът също е въглехидрат и повишава кръвната захар. Въпреки че има антиоксиданти, те са в малки количества в сравнение със зеленчуци като спанак или кейл.

Обичаш вкуса на меда? Наслади му се, но не преувеличавай здравословните му свойства.

Четете още: Плодове богати на антиоксиданти, които забавят процесите на стареене

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

След "пренареждането" на мандатите и влизането на "Величие" в 51-ото Народно събрание, смятате ли, че има риск за кабинета?

Подкаст