Най-добрите храни за изгаряне на висцерални мазнини в коремната област

Зелен чай и мед – перфектната комбинация за здраве

Висцералната мазнина, дълбоката коремна мазнина, която обгръща вътрешните органи, носи значителни здравословни рискове, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и метаболитен синдром. За разлика от подкожната мазнина, която се съхранява под кожата, висцералната мазнина е по-метаболитно активна и освобождава възпалителни маркери, които допринасят за инсулинова резистентност и хронични заболявания.

Докато упражненията и калорийният баланс играят ключова роля в намаляването на мазнините, някои храни са научно доказани като ефективни за насочено изгаряне на висцерални мазнини. В тази статия ще разгледаме трите най-добри храни за намаляване на висцералната мазнина в корема, подкрепени от научни изследвания.

  1. Мазна риба и омега-3 мастни киселини

Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, които са широко изследвани за тяхната роля в намаляването на висцералните мазнини. Омега-3 мастните киселини подобряват инсулиновата чувствителност, намаляват възпалението и насърчават окисляването на мазнините. Изследване, публикувано в PLOS One, установява, че хората, които консумират храни, богати на омега-3, имат по-ниски нива на висцерални мазнини (Kaushik et al., 2019).

Омега-3 мастните киселини също регулират нивата на кортизол – хормон, свързан с увеличаването на коремните мазнини. Високите нива на кортизол, особено в отговор на хроничен стрес, допринасят за натрупването на висцерални мазнини. Изследване в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism показва, че добавките с омега-3 значително намаляват нивата на кортизол и съответно складирането на мазнини около корема (Delarue et al., 2003).

  1. Храни с високо съдържание на фибри: бобови растения и пълнозърнести храни

Разтворимите фибри са ключов елемент в борбата срещу висцералните мазнини. Храни като леща, нахут, овес и ечемик са богати на разтворими фибри, които забавят храносмилането и увеличават чувството за ситост, което намалява общия калориен прием. Изследване, публикувано в Obesity, установява, че с всяко увеличение на разтворимите фибри с 10 грама, натрупването на висцерални мазнини намалява с 3.7% за период от пет години (Hairston et al., 2011).

Фибрите също така подпомагат регулирането на чревната микробиота, която влияе върху метаболизма на мазнините и тяхното складиране. Изследване, публикувано в Cell Metabolism, показва, че по-добрата чревна микрофлора, предизвикана от увеличения прием на фибри, води до по-ниски нива на висцерални мазнини (Zhao et al., 2018).

  1. Зелен чай и катехини

Зеленият чай е известен със своите свойства за изгаряне на мазнини, главно поради високото съдържание на катехини. Катехините увеличават окисляването на мазнините и термогенезата, което води до по-голям разход на енергия и намаляване на висцералните мазнини. Мета-анализ, публикуван в The International Journal of Obesity, установява, че консумацията на екстракт от зелен чай води до значително намаляване на висцералните мазнини в сравнение с контролните групи (Hursel et al., 2011).

Епигалокатехин галат (EGCG), най-мощният катехин в зеления чай, инхибира ензим, който разгражда норепинефрина – хормон, стимулиращ разграждането на мазнините. Това удължава действието на норепинефрина, което увеличава мобилизацията и окисляването на мазнините. Изследване в The Journal of Nutrition установява, че ежедневната консумация на екстракт от зелен чай води до 7.7% намаление на висцералните мазнини за 12 седмици.

Четете още: 6 неща, които социалните мрежи грешат за меда

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

След "пренареждането" на мандатите и влизането на "Величие" в 51-ото Народно събрание, смятате ли, че има риск за кабинета?

Подкаст